Fecko chce, aby obce schvaľovali chov nebezpečných zvierat

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 10:30 • 2 min
Fecko chce, aby obce schvaľovali chov nebezpečných zvierat

BRATISLAVA - Obce by mali schvaľovať chov všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen cicavcov, ako je to dnes. Samosprávy by podľa novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú do parlamentu predložil poslanec za OĽaNO-NOVA Martin Fecko, mali udeľovať súhlas aj s chovom nebezpečných pavúkovcov, parýb, obojživelníkov a plazov.

slovakia

left justify in out

"Cieľom návrhu je komplexne eliminovať negatívne dôsledky chovu a držania nebezpečných živočíchov ako takých na obyvateľov obce, najmä na bezprostredných susedov chovateľa alebo osoby majúcej takéhoto živočícha v držbe, čo sa nedá dosiahnuť vtedy, ak bude legislatívne zakotvená podmienka získať súhlas obecného zastupiteľstva len v prípade niektorých nebezpečných živočíchov," argumentuje Fecko. Platný právny stav podľa neho možno čiastočne vnímať aj ako diskrimináciu niektorých chovateľov nebezpečných živočíchov oproti iným, ktorí na chov alebo držbu takéhoto živočícha súhlas obce (obecného zastupiteľstva) nepotrebujú.


"Navyše, nebezpečné živočíchy z triedy pavúkov, obojživelníkov, parýb či plazov sú vzrastovo menšie než živočíchy z triedy cicavcov a ich útek či napríklad prelezenie z bytu do bytu je jednoduchšie. V tejto súvislosti sa javí ako potrebné rozšíriť okruh nebezpečných živočíchov, na ktorých chov alebo držanie bude potrebný súhlas obecného zastupiteľstva, na všetky druhy a triedy nebezpečných živočíchov, ktoré doterajšia právna úprava pozná, a vyhnúť sa tak prípadom ohrozenia života a zdravia osôb, ktoré boli neraz aj medializované," vysvetľuje poslanec obyčajných ľudí.


Novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, podľa ktorej obecné zastupiteľstvá dávajú súhlas s chovom nebezpečných živočíchov z triedy cicavcoch, kam patria napríklad medveďovité a mačkovité šelmy, prijal parlament v roku 2012. Návrh predkladal poslanec za Smer-SD Ján Podmanický a Fecko sa vtedy pozmeňujúcim návrhom neúspešne snažil rozšíriť právomoc obcí rozhodovať o chove všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen cicavcov. Fecko neskôr opakovane do parlamentu predkladal samostatnú novelu k tejto problematike, ktorú poslanci počas druhej vlády Roberta Fica vždy zamietli.


Návrhom sa bude parlament zaoberať na júnovej schôdzi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies