Február je pre žiakov základných škôl časom rozhodovania kam na strednú školu

NETKY.SK • 11 Február 2018, 10:29 • 2 min
Február je pre žiakov základných škôl časom rozhodovania kam na strednú školu

BRATISLAVA - V prípade, že chce žiak študovať odbor na strednej škole, na ktorej sa robia talentové prijímacie skúšky, musí odovzdať riaditeľovi svojej základnej školy prihlášku do 20. februára. Rezort školstva informuje, že ak chcú žiaci základných škôl pokračovať v štúdiu na bežnej škole či na osemročnom gymnáziu, majú s prihláškami čas do 10. apríla.

slovakia

left justify in out

"Prihlášku možno podať na dve stredné školy alebo na dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy. Ak sa žiak hlásil na strednú školu s talentovými skúškami a neuspel na nich, má možnosť podať si následne ďalšie dve prihlášky na bežné stredné školy," uvádza Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. V aktuálnom školskom roku je na základných školách a špeciálnych základných školách približne 39.000 deviatakov.

 

Podľa prieskumu záujmu na základných školách realizovaného školskými výpočtovými strediskami by si chcelo podať prihlášku na talentové odbory takmer 11.000 žiakov. Prevažne ide o bilingválne či športové gymnáziá, takmer 39 percent. V prípade bežných škôl prejavili žiaci najväčší záujem o gymnáziá a stredné odborné školy. Ďalej nasledujú obchodné akadémie, stredné zdravotnícke školy a stredné priemyselné školy.

 

"Celkovo stredné školy nahlásili školským výpočtovým strediskám viac ako 61.200 voľných miest, okrem osemročného štúdia, ktoré by chceli obsadiť v školskom roku 2018/2019. Tento počet plánovaných miest pritom presahuje o zhruba 57 percent reálny počet žiakov 9. ročníka základných škôl," informuje rezort školstva. V prípade duálneho vzdelávania ponúkajú stredné školy spolu viac ako 2000 miest. Najviac je ich na stredných odborných školách bez prívlastku, stredných odborných školách technických a stredných odborných školách obchodu a služieb.

 

Na stredných školách overujúcich športové, talentové alebo iné špeciálne schopnosti a nadanie uchádzačov sa prijímacie skúšky budú konať v termíne od 25. marca do 15. apríla. Presný termín skúšok si určí každá škola zvlášť. Prvý termín prijímacích skúšok na bežné stredné školy je celoštátne naplánovaný na pondelok 14. mája, druhý termín je vo štvrtok 17. mája. "Výsledky prijímacích skúšok musí škola zverejniť na svojej výveske do troch dní odo dňa konania druhého termínu," uzavrel rezort školstva.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona