Febiofest uvedie aj niekoľko experimentálnych filmov

NETKY.SK • 10 Február 2017, 13:57 • 2 min
Febiofest uvedie aj niekoľko experimentálnych filmov

BRATISLAVA - Organizátori Medzinárodného festivalu filmových klubov (MFFK) Febiofest zaradili do programu aj niekoľko experimentálnych snímok, ktoré uvedú v sekcii Experimental.

slovakia

left justify in out

Dominovať jej bude výber slovenských titulov zo súťaže Iné vízie SK. "Zámerom tohto projektu je osloviť milovníkov experimentálneho filmu i divákov, ktorí doteraz nemali ako nájsť si cestu k tomuto esenciálnemu druhu kinematografie," uviedla Eva Križková z časopisu Kinečko, ktorý stojí za vznikom sekcie. "Súbor tvoria práce, ktoré charakterizuje napríklad poetickosť a meditatívnosť výpovede, návrat k fotogénii, rytmické prelínanie obrazu/verša, hľadanie obrazopísma, prípadne inscenovanosť a dôraz na silu príbehov," vysvetlil kurátor Martin Kaňuch.


Diváci a diváčky sa môžu tešiť na sci-fi príbeh o nekonečnej ceste za vedecko-technologickým pokrokom New Horizons II, ktorý vytvoril vizuálny a konceptuálny umelec András Cséfalvay. Na plátne premietnu aj tituly Atlantída - iná a neznáma krajina režiséra Martina Zlievskeho, Close-up od Gregora Nadzama či Lekcia Ivany Hrončekovej. Z dielne Milana Mazúra uvedú film The File: Paradoxically Happiness, ktorého tvorcu inšpiroval francúzsky filozof Gilles Lipovetsky a vypovedá o súčasnej konzumnej dobe.


Z českej experimentálnej kinematografie predstavia v sekcii Experimental dokumentárnu detektívku H*art On Andrey Culkovej a najnovší počin režiséra Martina Ježka Heidegger v Osvětimi.
MFFK Febiofest pokračuje aj v spolupráci s rakúskym festivalom krátkych filmov VIS Vienna Shorts, ktorý pripravil pre bratislavských divákov kolekciu ôsmich experimentálnych snímok rakúskych tvorcov. "Ponúknu bohatý priestor na intelektuálnu a senzuálnu stimuláciu a inšpiráciu," vyhlásil kurátor Daniel Ebner.


Súčasťou programu bude aj workshop Zvuk vo farebnom filme. Účastníci budú môcť založiť do kamery osemmilimetrový film, nakrútiť svoju tému, vyvolať film, postrihať a premietnuť v kine na premietačke.


Febiofest sa bude konať od 2. do 8. marca v Bratislave a do 7. apríla zavíta tiež do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvý raz aj do Popradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies