Febiofest uvedie aj české snímky

NETKY.SK • 8 Február 2017, 15:08 • 2 min
Febiofest uvedie aj české snímky

BRATISLAVA - Organizátori Medzinárodného festivalu filmových klubov (MFFK) Febiofest zaradili do programu aj niekoľko českých titulov.

slovakia

left justify in out

"Súčasný český film je veľmi pestrý a pohybuje sa od pustej komercie až k uletenému experimentu. Najmä český dokument však zostáva miestom, ktoré výrazne posúva tradičnú českú 'selankovitú' kinematografiu smerom k medzinárodnej scéne," uviedol umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

 

Práve dokumenty tvoria veľkú časť sekcie Klubový film dnes. Patria sem napríklad snímka FC Roma (2016), ktorú režírovali Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar. Príbeh sa zameriava na futbalový tím tvorený prevažne Rómami, s ktorými nikto nechce súperiť. Vďaka tomu klub vyhrával väčšinu zápasov kontumačne. "Hranica medzi dokumentom a fikciou je v dnešnej kinematografii veľmi tenká a pre mňa osobne je FC Roma najlepšou filmovou komédiou posledných rokov," povedal Martinek. Diváci a diváčky sa môžu tešiť aj na dokumenty Koudelka fotografuje Svatou zemi (2015) alebo Zákon Helena (2016).

 


Sekcia Osobnosti klubového filmu privíta režiséra, kameramana, strihača a pedagóga Miroslava Janeka, ktorý predstaví Normální autistický film (2016). Príde aj dramaturg a scenárista Lubor Dohnal, ktorý sa podieľal na filmoch ako Kristove roky (1967) a Postav dom, zasaď strom (1979) Juraja Jakubiska, Slávnosť v botanickej záhrade (1969) Ela Havettu alebo Petrolejové lampy (1971) Juraja Herza. Na Febiofeste predstaví dokument Sklenené obrazy (2008) o sklárovi Pavlovi Machovi. Filmár si počas festivalu prevezme Cenu Asociácie slovenských filmových klubov za prínos klubovému hnutiu.


V sekcii Experimenta uvedú snímky H*art On (2016) alebo film Heidegger v Osvětimi režiséra Martina Ježka. V programe Zrkadlo minulosti dostanú priestor aj Starci na chmelu (1964) v zreštaurovanej verzii alebo sci-fi Ikarie XB1 (1963).


Febiofest sa bude konať od 2. do 8. marca v Bratislave a do 7. apríla zavíta tiež do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvý raz aj do Popradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies