Febiofest predstavil súťažnú sekciu V strede Európy

NETKY.SK • 15 Február 2017, 13:23 • 2 min
Febiofest predstavil súťažnú sekciu V strede Európy

BRATISLAVA - Organizátori 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov (MFFK) Febiofest predstavili súťažnú sekciu V strede Európy, v ktorej sa stretne 20 krátkych filmov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska.

slovakia

left justify in out

Festival sa bude konať od 2. do 8. marca v Bratislave a kolekcia víťazných filmov následne poputuje do 7. apríla do ďalších desiatich slovenských miest.

 

"Vo výbere nechýba vlastne nič, čo by dnes človek od filmu mohol čakať - v piatich alebo v dvadsiatich minútach. Široká škála tém, ktoré majú jedno spoločné - snahu zachytiť tápanie človeka v dnešnom komplikovanom svete, snahu porozumieť mu, ale aj byť naštvaný a kričať, keď treba," povedal umelecký riaditeľ MFFK Febiofest a kurátor súťaže Přemysl Martinek, ktorý vyberal spomedzi stovky prihlásených snímok. "Krátky film bol a odjakživa je najslobodnejším filmovým formátom a táto sloboda bude panovať aj na festivalovom plátne Febiofestu," dodal.


Slovenskú kinematografiu budú zastupovať tituly Skúška režiséra Gregora Valentoviča alebo O sestre režisérky Barbory Sliepkovej. Pridajú sa k nim aj Triptych od trojice režisérov Matúš Ryšan, Michal Ďuriš a Ondrej Hraška a tiež animovaná snímka Chilli od Martiny Mikušovej.


Okrem spomínaných filmov sa do súťaže dostali aj snímky Apokalypsa (réžia Justyna Mytnik), Bardo (r. Marcela Drobná), Bez hraníc (r. Veronika Abigail Beringer), Bremeno pamäti (r. Albert Meisl), Černý dort (r. Johana Švarcová), Čočka (r. Tereza Vejvodová), Debut (r. Katarzyna Kijek), Dialóg (r. Gábor Fabricius), Fuck the Cancer! (r. Thomas Renoldner), Kŕč žuvacieho svalu (r. Kordian Kądziela), Non-Places: Beyond the Infinite (r. Péter Lichter), Room (r. Jana Kristýna Nováčková), Sojky (r. Karolína Čejková), Stopa (p)o mne (r. Simona Donovalová), Tri rozhovory o živote (r. Julia Staniszewska) a Wartburg (r. David Borbás).


Ocenenie MFFK Febiofest, ktoré je spojené s finančnou prémiou tritisíc eur, udelí medzinárodná porota v zložení: slovenský režisér Miro Remo, maďarský režisér Gyula Nemes a poľský filmár Krzysztof Sienkiewicz. O víťazoch bude po prvý raz na MFFK Febiofest rozhodovať aj špeciálna porota vybraná Medzinárodnou asociáciou filmových klubov.

 

Budú ju tvoriť slovenská dramaturgička filmových klubov Nina Šilanová a nemecká filmová kurátorka Christl Grunwald-Merz. Už tradične si jeden z filmov odnesie aj Cenu divákov. Febiofest zavíta okrem Bratislavy tiež do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvý raz aj do Popradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies