FBI žiada o pomoc pri pátraní po islamistovi so severoamerickým prízvukom

NETKY.SK • 8 Október 2014, 08:14 • 2 min
FBI žiada o pomoc pri pátraní po islamistovi so severoamerickým prízvukom

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po identite muža so severoamerickým prízvukom, ktorý sa objavil vo videozázname zverejnenom v septembri extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) a bol určený pre západné publikum.

slovakia

left justify in out

Zverejnená časť záznamu zachytáva muža oblečeného v maskáčoch s hlavou a plecami zakrytými kuklou. Muž hovorí po anglicky a po arabsky a stojí pred skupinou mužov, ktorí sú údajne väzňami IS.
      

FBI pátra po identite tohto muža. "Dúfame, že niekto by mohol tohto človeka spoznať a poskytnúť nám tak kľúčové informácie," uviedol námestník riaditeľa divízie FBI pre boj s terorizmom Michael Steinbach. Dodal, že dôležitá je každá informácia.
      

FBI tiež požiadala verejnosť o pomoc pri identifikácii občanov USA, ktorí odchádzajú do zámoria, aby tam bojovali v radoch teroristických skupín, alebo ktorí sa odtiaľ vracajú. Občania môžu svoje podozrenie oznámiť na webovej stránke .  
      

Vlády západných štátov priznávajú prípady, keď ich občania odišli alebo sa chystajú odísť do Sýrie, kde sa pridávajú k radikálnym povstaleckých skupinám vrátane momentálne najmilitantnejšieho IS, ktorý v uplynulých týždňoch zachvátil rozsiahle územia Sýrie a Iraku. 

 

Islamisti pred nedávnom šokovali zverejnením videí so záznamami brutálnych vrážd niekoľkých rukojemníkov zo Západu. Rovnaký šok však spôsobila aj skutočnosť, že vrah minimálne jedného z nich hovoril s britským prízvukom. V snahe zastaviť postupujúce jednotky IS vytvorili Spojené štáty koalíciu krajín, ktoré sa od augusta podieľajú na náletoch na pozície IS v Iraku. Od septembra sa terčom útoku spojeneckej koalície stali aj bašty IS v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies