FBI zaradila na zoznam najhľadanejších teroristov prvú ženu, 40 rokov po útoku

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 10:36 • 2 min
FBI zaradila na zoznam najhľadanejších teroristov prvú ženu, 40 rokov po útoku

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zaradil na zoznam najhľadanejších teroristov prvú ženu. Stalo sa tak 40 rokov po zločine, z ktorého spáchania bola obvinená Joanne Chesimardová, prominentná členka radikálneho černošského hnutia Čierni panteri.

slovakia

left justify in out

Chesimardová bola v roku 1977 odsúdená na doživotie za vraždu policajta, ku ktorej došlo 2. mája 1973 pri rutinnej cestnej kontrole. V roku 1979 sa jej však s pomocou komplicov podarilo utiecť z väzenia v štáte New Jersey na Kubu, kde žije pravdepodobne aj teraz pod menom Assata Shakurová. FBI predpokladá, že kubánske úrady jej poskytli politický azyl.  

Neskôr sa Chesimardová stala aj členkou ešte radikálnejšej Čiernej oslobodzovacej armády, ktorá sa v 70. rokoch prihlásila k zodpovednosti za viacero vrážd policajných dôstojníkov v rôznych častiach USA. 

Odsúdená na úteku je a bude stíhaná ako domáca teroristka, ktorá má na svedomí vraždu policajta, uviedla FBI. Za informácie vedúce k jej dolapeniu je odmena dva milióny dolárov, ktorú vypísala FBI a štát New Jersey. Nárok na ňu bude mať ktokoľvek - občan USA, ale aj cudzinec, ktorý americkým úradom poskytne užitočné informácie.

Ako sa uvádza na stránke FBI, okrem toho, že Chesimardová je prvou ženou na zozname najhľadanejších teroristov, súčasne je len druhým občanom USA, ktorý bol naň zapísaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies