FBI zaradil do zoznamu najhľadanejších teroristov bývalého taxikára

NETKY.SK • 30 Január 2015, 09:35 • 2 min
FBI zaradil do zoznamu najhľadanejších teroristov bývalého taxikára

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zaradil vo štvrtok do zoznamu najhľadanejších teroristov bývalého taxikára zo štátu Virgínia. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zatykač na Libana Hajiho Mohameda, ktorý bol vydaný ešte vlani vo februári, odtajnili vo štvrtok na okresnom súde v meste Alexandria. Podľa amerických úradov bol tento v súčasnosti 29-ročný americký občan pôvodom zo Somálska zapojený do verbovania členov somálskej militantnej skupiny aš-Šabáb a do poskytovania materiálnej pomoci pre túto organizáciu i sieť al-Káida.

 

Liban Mohamed je starším bratom Guleta Mohameda, ktorý sa už štyri roky usiluje o odstránenie svojho mena zo zoznamu ľudí, ktorí majú zakázaný vstup na palubu lietadla smerujúceho do USA. 

 

Gadeir Abbas, právny zástupca Guleta Mohameda, uviedol, že Liban Mohamed sa vehementne zasadzoval za práva svojho mladšieho brata, keď bol ten v roku 2011 zadržaný v Kuvajte a mal zakázané sa do Spojených štátov vrátiť. Podľa Abbasa začal FBI odvtedy Libana Mohameda prenasledovať, čo podľa jeho príbuzných malo za následok, že Liban Mohamed sa začal skrývať. 

 

"Aš-Šabáb zabil Libanovho strýka a uväznil jeho bratrancov. Jeho rodina sa domnieva, že obvinenia sú nepodložené," uviedol Abbas.

 

Liban Mohamed, ktorý podľa FBI odišiel v júli 2012 z USA do východnej Afriky, sa stal jedným z 31 ľudí zaradených do zoznamu najhľadanejších teroristov. Pre FBI je Liban Mohamed "kľúčovým cieľom", pretože dôkladne pozná oblasť Washingtonu, čo by mu umožnilo zúčastniť sa na zosnovaní prípadného útoku na hlavné mesto USA. 

 

FBI ponúka za informácie vedúce k dolapeniu a usvedčeniu Libana Mohameda 50.000 dolárov (44.100 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona