FBI zabránilo teroristickým útokom v New Yorku

NETKY.SK • 7 Október 2017, 13:47 • 2 min
FBI zabránilo teroristickým útokom v New Yorku

NEW YORK - Americkí agenti zmarili útoky, ktoré v New Yorku plánovali traja sympatizanti teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Ako v piatok informovali úrady, teroristi chceli zabíjať v koncertných sálach, na staniciach metra a na Times Square.

slovakia

left justify in out

Jedného z obvinených, Abdulrahmana El Bahnasawyho, zadržali po tom, ako v máji 2016 pricestoval z Kanady do New Jersey. Kanadského občana zatkli po vyšetrovaní s pomocou agenta FBI v utajení, ktorý sa vydával za islamského extrémistu. Rovnaké vyšetrovanie viedlo vlani aj k zadržaniu amerického občana Talhu Haroona v Pakistane a Russella Salica na Filipínach, kde je občanom.

Podľa obvinení, ktoré v piatok odpečatili, 19-ročný El Bahnasawy poslal agentovi fotografiu Times Square so slovami, "Naozaj musíme vyhodiť do vzduchu auto na times square. Pozri na tie davy ľudí!" V ďalšej správe spomínal útok v parížskej koncertnej sále Bataclan z roku 2015 s tým, že na koncertoch dokážu zabiť veľa ľudí. Agent bol v kontakte aj s 19-ročným Haroonom, ktorý sa chcel pri spáchaní útokov pridať k El Bahnasawymu. Haroon sa v Pakistane stretol s odborníkom na výbušniny, aby získal informácie, ako vyrobiť bomby. Agentovi podľa súdnych dokumentov povedal, že metro je dokonalým miestom na strieľanie pasažierov, a keď minú náboje, môžu odpáliť vesty.

Po tom, ako Haroon získal informácie o tom, čo potrebujú na skonštruovanie bomby, kúpil El Bahnasawy 40 libier (zhruba 18 kilogramov) peroxidu vodíka, batérie, vianočné osvetlenie, teplomery a ďalšie zložky používané na podomácky vyrobené výbušniny. Materiál poslal agentovi v USA, kde plánovali spolu s Haroonom využiť chatu v blízkosti mesta na výrobu bômb a tréning. Tridsaťsedemročný Salic je obvinený z poskytnutia finančných prostriedkov na útoky. Agentovi údajne povedal, že jeho cieľom je pridať sa k IS v Sýrii, no nesmierne by ho potešilo, ak by mohli povraždiť ľudí v New Yorku.

El Bahnasawy priznal vinu už v októbri 2016, no v súvislosti s ďalším vyšetrovaním bol prípad až doteraz zapečatený. Všetkým trom obvineným hrozí doživotné väzenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona