Najväčšia kyber lúpež na svete: Je za ňou Kim Čong-un?!

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 10:03 • 2 min
Najväčšia kyber lúpež na svete: Je za ňou Kim Čong-un?!

NEW YORK - FBI má podozrenie, že Severná Kórea vyplienila účet Bangladéšsej centrálnej banky, ktorá mala peniaze uložené vo Federálnom rezervnom fonde v NY.

slovakia

left justify in out

Z účtu zmizlo 81 miliónov dolárov ešte v minulom roku. Americký federálny prokurátori intenzívne pracujú na prípade. Na základe doterajších zistení a dokazovaní sú do lúpeže zapletení predstavitelia severokórejskej vlády, vodca Kim Čong-un. Krádež uskutočnili v spolupráci s čínskymi občanmi, ktorý v prípade vystupujú ako prostredníci celej lúpeže.

 

The Wall Street Journal uverejnila vyjadrenia úradníkov, ktorí sa priamo zúčastňujú na vyšetrovaní, že prokurátori sú presvedčení o tom, že čínsky prostredníci pomohli Pchongjangu ukradnúť finančné prostriedky Bangladéšskej banky a potvrdili ich bezprostrednú účasť na zločine. Americké ministerstvo financií údajne zvažuje sankcie proti „prostredníkom“.

 

Z vyhlásení Richarda Ledgetta, riaditeľa americkej agentúry pre národnú bezpečnosť vyplýva, že je presvedčený o tom, že Severná Kórea je spojená s incidentom a tento zločin považuje za jednu z najväčších lúpeží modernej doby. Úradníci FBI začali medzinárodné vyšetrovanie vo februári 2016, hneď potom ako došlo ku krádeži niekoľko desiatok miliónov dolárov.

 

Hackerom sa podarilo preniknúť do systémov Bangladéšskej banky a použiť správy SWIFT siete, cez sériu odmietnutých požiadaviek sa snažili dostať k 1 miliarde „svojich„ dolárov. Zatiaľ čo Fed odmietal väčšinu požiadaviek, niektoré skončili ako spracované, čo vyústilo k prevedeniu 81.000.000 USD do kasín a ďalších subjektov na Filipínach. Hackeri úspešne previedli finančné prostriedky pomocou overených medzinárodných kódov bankovým prevodom v systéme SWIFT, ešte skôr ako banka prišla na to, že ju „hackli“.

 

Policajný vyšetrovateľ Dhaka vyhlásil, že úradníci Bangladéšskej banky úmyselne vystavili svoje počítače hackerskému útoku, aby hackerom uľahčili prístup dostať sa dovnútra. Tento incident spôsobil obrovské problémy medzi centrálnymi bankami a po niekoľkých mesiacoch si ani jedna zo zúčastnených strán nepripúšťa vinu.

 

Svetovo uznávaná spoločnosť SWIFT, ktorá spravuje svetovú finančnú telekomunikáciu medzi bankami, pripustila, že v minulom roku zaznamenala podobné prípady zneužitia prístupových kódov ako v incidente Bangladéšskej banky. Zároveň popiera akúkoľvek zodpovednosť za hackerský útok na banku a nepripúšťa žiadne nedostatky ako v systéme samotnom tak ani v jeho inštalácií v Bangladéši. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies