FBI varuje pred plánmi na celonárodné ozbrojené protesty!

NETKY.SK • 12 Január 2021, 09:36 • 2 min
FBI varuje pred plánmi na celonárodné ozbrojené protesty!

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) varuje obyvateľstvo pred plánmi na ozbrojené protesty, ktoré by sa mohli udiať v hlavných mestách 50 amerických štátov a Washingtone pred inauguráciou nového prezidenta Joea Bidena.

slovakia

left justify in out

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) varuje obyvateľstvo pred plánmi na ozbrojené protesty, ktoré by sa mohli udiať v hlavných mestách  50 amerických štátov a Washingtone  pred inauguráciou nového prezidenta Joea Bidena. K prostestom by mohlo dôjsť počas tohto týždňa a trvať až do slávnostného skladania prísahy, ktoré bude 20. januára. Predpokladaná je aj účasť extrémistických skupín. správu potvrdili dvaja predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní a priali si zostať v anonymite.

 

img

Podľa jedného z predstaviteľov začiatok protestov  očakávajú od 16. januára, vo Federálnom dištrikte Kolumbia o deň neskôr. Ráta sa s trvaním do 20. januára.

FBI sa zameriava prednostne na  protesty,  ktoré "s násilím a ničením majetku ohrozujú ich bezpečnosť a bezpečnosť ďalších občanov".

Varujú pred protestmi po minulotýždňových násilných nepokojoch podporovateľov dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa v Kapitole, ktoré zanechali piatich mŕtvych.

 

img

Medzi miestnymi a federálnymi úradmi panujú obavy z ďalších násilností v hlavnom meste USA. Trump v pondelok vyhlásil vo Washingtone núdzový stav, ktorý bude platiť do 24. januáraChad Wolf, úradujúci minister pre vnútornú bezpečnosť , uviedol, že vzhľadom na situáciu urýchlia zavedenie prísnejších bezpečnostných opatrení v súvislosti s inauguráciou a namiesto od 19. januára začnú platiť už od stredy. Medzičasom stihol oznámiť rezignáciu.


Do soboty nasadia vo Washingtone najmenej 10-tisíc členov Národnej gardy a ďalších päťtisíc môžu vyžiadať z ďalších štátov, informoval šéf Úradu Daniel Hokanson. 

Verejnosť má  zakázaný prístup do areálu Kapitolu počas inaugurácie. Na podujatí je možnosť účasti podmienená vstupenkami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies