FBI si posvieti na Blattera

NETKY.SK • 7 December 2015, 09:18 • 2 min
FBI si posvieti na Blattera

LONDÝN - Federálny vyšetrovací úrad (FBI) skúma úlohu dosluhujúceho prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera v korupčných škandáloch svojho predchodcu Joaa Havelangea.

slovakia

left justify in out

Britská spoločnosť BBC v pondelok odvysiela program s dôkazmi, ktoré naznačujú, že Blatter vedel o úplatkoch v miliónoch dolárov funkcionárom FIFA od spoločnosti ISL za pridelenie televíznych a marketingových práv v 90. rokoch. Havelange musel v súvislosti s prípadom odstúpiť z pozície čestného prezidenta FIFA, Blatter poprel svoju informovanosť o spomenutých platbách. BBC tvrdí, že disponuje listom, ktorý zjavne písal Havelange a že Blatter vedel o celej situácii, ale nevykonával ohľadom toho žiadnu činnosť. Briti neuviedli, kedy bol list napísaný, vyžiadal si ho FBI na pomoc so širším vyšetrovaním korupcie vo svetovom futbale. "Okrem iného, prokurátor vyšetruje vyhlásenia Havelangea v súvislosti s Blatterom," uvádza sa v stanovisku FBI.


Terajší prezident FIFA Sepp Blatter momentálne nemôže vykonávať svoju funkciu, pretože si spolu so šéfom Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelom Platinim odpykáva 90-dňový dištanc od etickej komisie FIFA pre nezrovnalosti ohľadom prevodu 2 miliónov švajčiarskych frankov na Platiniho účet. Peniaze inkasoval Francúz v roku 2011 ako dodatok za poradenské služby Blatterovi, pričom zmluva o nich neexistuje. Sedemdesiatdeväťročného Blattera v máji opätovne zvolili za prezidenta FIFA, ale niekoľko dní na to pod vplyvom prepuknutia korupčného škandálu odstúpil už na začiatku svojho piateho funkčného obdobia. Nové voľby sa uskutočnia 26. februára 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona