FBI odtajnila spisy o Stalinovej dcére

NETKY.SK • 20 November 2012, 07:52 • 2 min
FBI odtajnila spisy o Stalinovej dcére

FBI odtajnila spisy o Stalinovej dcére - Zaujímavosti Lana Petersová, predtým Svetlana Allilujevová, zomrela vlani vo veku 85 rokov v ústave sociálnej starostlivosti v americkom štáte Wisconsin. Nedávno odtajnené spisy americkej FBI ukazujú, že sledovala

slovakia

left justify in out

img

Lana Petersová, predtým Svetlana Allilujevová, zomrela vlani vo veku 85 rokov v ústave sociálnej starostlivosti v americkom štáte Wisconsin.

Nedávno odtajnené spisy americkej FBI ukazujú, že sledovala jedinú dcéru sovietskeho diktátora Josipa Vissarionoviča Stalina po jej mimoriadne medializovanom úteku do Spojených štátov v roku 1967.

Dokumenty Federálneho úradu pre vyšetrovanie potvrdzujú, že spravodajská služba zhromažďovala podrobnosti od informátorov o tom, ako príchod Lany Petersovej ovplyvňuje vtedajšie medzinárodné vzťahy. Pred útekom do USA sa volala Svetlana Allilujevová.

img
 

Spisy dnes získala tlačová agentúra Associated Press (AP) na žiadosť opierajúcu sa o zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

Petersová zomrela vlani vo veku 85 rokov v ústave sociálnej starostlivosti v americkom štáte Wisconsin.

Spisy FBI obsahujú väčšinou krátke interné písomné správy a články z médií z konca 60. rokov minulého storočia. V jednej internej správe z roku 1967 sa opisuje jej rozhovor s informátorom, podľa ktorého slov Petersovej zbehnutie zo Sovietskeho zväzu bude mať "veľký vplyv" na každého, kto uvažuje o úteku zo sovietskeho bloku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies