FBI očistil Clintonovú v kauze súkromných emailov, stíhaniu by čeliť nemala

NETKY.SK • 7 November 2016, 07:13 • 2 min
FBI očistil Clintonovú v kauze súkromných emailov, stíhaniu by čeliť nemala

WASHINGTON - Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová by ani po nových odhaleniach nemala čeliť obvineniam v kauze používania súkromného emailového účtu. Uviedol to dnes riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

slovakia

left justify in out

Šéf FBI to napísal v liste, ktorý dnes - len dva dni pred prezidentskými voľbami - poslal členom amerického Kongresu, informovala agentúra Reuters.

 

"Vyšetrovací tím FBI 24 hodín denne spracovával a vyhodnocoval veľké množstvo emailov zo zariadenia, ktoré bolo získané v rámci iného vyšetrovania nesúvisiaceho s prípadom (Clintonovej)," píše Comey.

 

Výsledky previerky, v rámci ktorej boli preskúmané všetky novonájdené emaily, podľa neho nezmenili predchádzajúce hodnotenie FBI, podľa ktorého by demokratická kandidátka nemala čeliť trestnému stíhaniu v súvislosti so zaobchádzaním s utajovanými informáciami.

 

"Nezmenili sme závery, ktoré sme ohľadne (bývalej) ministerky Clintonovej vyslovili v júli tohto roku," uviedol podľa agentúry DPA riaditeľ FBI.

 

Comey len v piatok oznámil členom Kongresu, že vyšetrovatelia sa budú znova zaoberať e-mailovou komunikáciou Hillary Clintonovej z obdobia, keď pôsobila ako šéfka americkej diplomacie. Zdôvodnil to tým, že sa objavili ďalšie správy, ktoré by mohli obsahovať informácie podliehajúce utajeniu.

 

FBI sa k nim mala dostať v rámci vyšetrovania sexuálneho škandálu bývalého kongresmana Anthonyho Weinera, ktorý údajne viedol na internete nevhodnú komunikáciu s 15-ročným dievčaťom.

 

Preverovanie tvrdení, že Clintonová ako ministerka využívala súkromnú e-mailovú schránku aj pri narábaní s citlivými informáciami, zavŕšila FBI ešte v júli s tým, že neodporúča vznesenie akýchkoľvek obvinení.

 

Opätovné otvorenie celej kauzy niekoľko dní pred voľbami výrazne poznačilo záver kampane v neprospech Clintonovej a dodalo nový impulz jej republikánskemu súperovi Donaldovi Trumpovi. Comey sa za svoj zásah do poslednej fázy kampane stal terčom ostrej kritiky.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies