FBI našla zapisovač letových údajov z lietadla, ktoré ukradol zamestnanec aerolínií

NETKY.SK • 13 August 2018, 09:06 • 2 min
FBI našla zapisovač letových údajov z lietadla, ktoré ukradol zamestnanec aerolínií

SEATTLE - Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) našli zapisovač letových údajov z lietadla spoločnosti Horizon Air, ktoré v piatok z medzinárodného letiska Sea-Tac v Seattli v štáte Washington ukradol zamestnanec aerolínií a havaroval s ním na ostrove v prielive Puget Sound.

slovakia

left justify in out

Kancelária FBI v Seattli oznámila, že okrem toho vyšetrovatelia objavili aj komponenty zo záznamníka palubnej komunikácie. Nájdené zariadenie momentálne spracúva Národná rada pre bezpečnosť dopravy.

FBI okrem iného tiež oznámila, že vyšetrovatelia na mieste nehody našli ľudské pozostatky. Kancelária súdneho lekára v okrese Pierce v nedeľu potvrdila, že 29-ročný Richard Russell, ktorý pre Horizon Air pracoval ako pracovník pozemnej obsluhy, zahynul v horiacich troskách lietadla. Či bola havária úmyselná alebo to bola nehoda, je jednou z otázok, ktorými sa v tejto súvislosti zaoberajú vyšetrovatelia.

 

img

29-ročný Richard Russell

Zdroj: SITA

Russell ukradol prázdne komerčné lietadlo Bombardier Q400 v piatok v noci, keď bolo odparkované na mieste určenom pre údržbu. Letel s ním 75-minút, pričom robil rôzne akrobatické kúsky. Úrady za ním vyslali dve stíhačky a riadiace stredisko sa ho opakovane pokúšalo nasmerovať na prázdne pristávacie dráhy. Mladý muž však so strojom nakoniec havaroval na ostrove Ketron juhozápadne od mesta Tacoma.

Podľa úradov Russell použil ťahač, aby si lietadlo nasmeroval na vzletovú dráhu. Nie je známe, či niekedy absolvoval hodiny lietania, používal letecké simulátory alebo kde získal zručnosti na vzlietnutie so strojom. Lietadlo síce neštartuje s pomocou kľúča, na jeho spojazdnenie je však potrebné stlačiť tlačidlá a vypínače v určenom poradí. Počas komunikácie s dispečerom Russell uviedol, že si lietanie užíva a v minulosti "hral nejaké videohry".

Na zázname Russellovho rozhovoru s dispečerom z riadiaceho strediska je tiež možné počuť ako vtipkuje o tom, čo robí, alebo hovorí, že je "zlomený muž" a "naozaj neplánuje pristáť". "Mám veľa ľudí, ktorým na mne záleží. Sklame ich, keď sa dozvedia, že som to urobil...som len zlomený muž - myslím, že mám pár voľných závitov," povedal v jednom momente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona