FBI chytila surového bossa mafie po 16 rokoch na úteku

NETKY.SK • 24 Jún 2011, 08:30 • 2 min
FBI chytila surového bossa mafie po 16 rokoch na úteku

FBI chytila surového bossa mafie po 16 rokoch na úteku

slovakia

left justify in out

img

Nemilosrdného šéfa mafie z amerického Bostonu chytili neďaleko kalifornského Los Angeles po 16 rokoch na úteku. Táto skutočnosť zhoršila povesť FBI (Federálneho vyšetrovacieho úradu) a odhalila skorumpovaný vzťah inštitúcie s jej informátormi.
      FBI pátrala po mužovi po celom svete a nakoniec 81-ročného Jamesa "Whiteyho" Bulgera chytila v byte v meste Santa Monica spolu s jeho dlhodobou priateľkou Catherine Greigovou.
      K zatknutiu došlo v stredu len niekoľko dní po tom, čo vláda začala verejnú kampaň zameranú na nájdenie bossa mafie - poskytla fotografie Greigovej, ktoré v dennom vysielacom čase zverejňovali televízie a ocitli sa aj na billboardoch.
      Zločinca zatkli na základe tipu získaného v kampani, uviedla FBI.
      FBI pokladala tip za nádejný a v stredu po 16.00 h miestneho času začala sledovať bytový komplex. Agenti čoskoro zbadali Bulgera a Greigovú a použili úskok, ktorým vylákali Bulgera von z bytu. Agenti ho rýchlo a bez akýchkoľvek komplikácií zatkli a potom zadržali aj Greigovú.
      Americká prokurátorka uviedla, že dvojica používala falošné mená Charles a Carol Gaskovci.
      Na Bulgerovu hlavu bola vypísaná odmena dva milióny dolárov (1,41 milióna eur) a po zabití vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina sa mafián dostal na prvé miesto v zozname desiatich najhľadanejších zločincov, ktorý vypracovala FBI.
      V byte sa našli zbrane a peniaze. Federálni vyšetrovatelia odmietli uviesť, odkiaľ mal Bulger peniaze potrebné pre život.
      Surový mafiánsky boss Bulger sa stal inšpiráciou pre film režiséra Martina Scorseseho Na druhej strane (The Departed) z roku 2006.
      Bulgerovi pripisuje FBI 19 vrážd. Niektoré súviseli s jeho podnikaním v oblasti hazardných hier. Bol bossom vražednej mafie z južného Bostonu, nazývanej Winter Hill Gang, ktorý tvorili zväčša Íri. Bulger bol informátorom FBI a poskytoval jej informácie o konkurenčnom gangu New England Mafia. V januári 1995 však ušiel, keď mu dal agent tip, že úrady naňho chystajú žalobu. To vyvolalo obrovský škandál, lebo vysvitlo, že FBI má prehnane priateľský vzťah so svojimi informátormi z podsvetia, chráni členov mafie a umožňuje im vykonávať vražedný biznis, kým poskytujú užitočné informácie.
      Greigová (60) je teraz obvinená z ukrývania zločinca na úteku.
      Bulger sa stal najznámejším gangstrom amerického mesta Boston. Je obvinený z vrážd, plánovania vrážd, distribúcie drog, vydierania a prania špinavých peňazí. Má prezývku Whitey (beloch, biela huba) vďaka šokujúco platinovým vlasom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies