Favoritom prezidentských volieb je exprezident Vázquez

NETKY.SK • 24 Október 2014, 15:32 • 2 min
Favoritom prezidentských volieb je exprezident Vázquez

MONTEVIDEO - Uruguajskí voliči v nedeľu rozhodnú, či dajú vládnej koalícii ďalší mandát po dekáde silného rastu a ľavicových reforiem, alebo podporia opozičného kandidáta, podľa ktorého je legalizácie produkcie marihuany krokom priďaleko.

slovakia

left justify in out

Prieskumy verejnej mienky pred prezidentskými voľbami ukazujú, že do druhého kola naplánovaného na november sa dostane mladý stredo-pravicový kandidát Luis Lacalle Pou a bývalý prezident Tabaré Vázquez. Sedemdesiatštyriročný Vázquez vyniesol pred desiatimi rokmi k moci ľavicový Široký front (FA) a získal uznanie za svoje trhovo orientované ekonomické politiky ako aj sociálne reformy. Jeho nástupca, odchádzajúci prezident José Mujica, pokračoval v tomto modeli a jeho priamosť a jednoduchý životný štýl z neho spravili jedného z najpopulárnejších lídrov krajiny. Mujica tiež legalizoval potraty a sobáše osôb opačného pohlavia, pričom minulý rok sa stal Uruguaj prvou krajinou, kde legalizovali produkciu, distribúciu a predaj marihuany.

 

Na základe uruguajskej ústavy nemôže prezident zastávať dva mandáty po sebe, preto sa stal kandidátom vládneho frontu opäť Vázquez. Ten sľubuje, že v prípade víťazstva sa bude naďalej sústreďovať na zlepšovanie životných podmienok najzraniteľnejších v 3,4-miliónovej krajine. Jeho hlavným vyzývateľom bude podľa prieskumov 41-ročný Lacalle Pou, syn bývalého prezidenta Luisa Lacalleho, od ktorého vlády v rokoch 1990-95 poznačenej spackanou privatizáciou a politickými škandálmi sa však dištancuje. Prieskumy prisudzujú Vázquezovi 43-percentnú podporu a Pouovi 31-percentnú. 

 

Uruguajčania v nedeľu volia aj poslancov. Avšak ani Široký front, ani Pouova Národná strana (PN) pravdepodobne nezískajú väčšinu v Kongrese, čo bude pre budúceho prezidenta predstavovať väčšie ťažkosti pri presadzovaní zákonov, ako mal Mujica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona