Favoritom nedeľňajších volieb je prezidentov blok

NETKY.SK • 22 Október 2014, 19:39 • 2 min
Favoritom nedeľňajších volieb je prezidentov blok

KYJEV - Víťazom októbrových volieb na Ukrajine by sa mal stať blok strán priamo podporujúcich prezidenta Petra Porošenka, ktorý sa podľa v stredu zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky teší takmer 30-percentnej podpore. Na druhom mieste je nacionalistická Radikálna strana Olega Ľaška s 13 percentami.

slovakia

left justify in out

Hnutie úradujúceho premiéra Arsenija Jaceňuka Ľudový front, ktorý založil po odchode zo strany Baťkivščyna expremiérky Julije Tymošenkovej, má podľa prieskumu 11 percent. Za nimi je ďalšia nová strana Samopomič, ktorú vedie starosta mesta Ľvov Andrij Sadový. Podporu jej vyslovilo 8,5 percenta opýtaných.

Viacero strán vrátane Baťkivščyny sa nachádza v okolí päťpercentnej hranice zvoliteľnosti. Je tomu tak aj prípade Opozičného bloku, ktorý založili niekdajší členovia Strany Regiónov zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Tá dlhé roky ovládala dianie v krajine, no aktuálne je bez výraznejšej podpory obyvateľov postsovietskej krajiny a účasti na hlasovaní sa pre jeho údajnú nelegitímnosť vzdala. Opozičný blok podobne ako hnutie Silná Ukrajina niekdajšieho Janukovyčovho spojenca Sergeja Tyhypka sa tešia podpore najmä na juhovýchode krajiny, kde je konanie volieb v plnom rozsahu pre proruské povstanie otázne. Tretina spomedzi viac ako 2000 respondentov je navyše stále nerozhodnutá. 

 

Predčasné parlamentné voľby sa budú konať osem mesiacov po prevrate, ktorý od moci odstavil proruského Janukovyča. Jeho koniec spustil proruské povstanie na východe Ukrajiny, čo vyústilo do najhoršej krízy medzi Západom a susedným Ruskom. Do hlasovania sa zaregistrovalo 29 strán. Volebný systém, ktorý určí 450-členné zloženie takzvanej Verchovnej Rady, je zmiešaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies