Favoritom na tohtoročnú Nobelovu cenu mieru pápež František

NETKY.SK • 2 Október 2014, 15:41 • 2 min
Favoritom na tohtoročnú Nobelovu cenu mieru pápež František

OSLO - Budúci piatok, 10. októbra, o 11.00 zverejnia v Osle tohtoročného laureáta či laureátku Nobelovej ceny mieru za rok 2014.

slovakia

left justify in out

Favoritom je pápež František. Tak ako každý rok je výber držiteľa Nobelovej ceny obklopený dohadmi a špekuláciami. Úloha favorita na udelenie ceny je zvýraznená aj tým, že sa František nachádza aj na prvom mieste zoznamu, ktorý každoročne zverejňuje Inštitút na výskum mieru so sídlom v Osle (PRIO). Na zozname sa nachádza aj bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, pakistanská aktivista bojujúca za práva dievčat na vzdelanie Malála Jusafzajová, nezávislý ruský denník Novaja Gazeta ako aj konžský ženský lekár a prevádzkovateľ nemocnice Denis Mukwege.

 

Šéf PRIO Kristian Berg Harpviken, ktorý osobne zostavuje zoznam 5 "najhorúcejších" kandidátov, vysvetlil svoj predpoklad, že držiteľom tohtoročnej Nobelovej ceny mieru bude František tým, že od svojho zvolenia v marci 2013 sa pápež neúnavne zasadzuje za boj proti chudobe vo svete, ktorá je hlavnou príčinou ozbrojených konfliktov na Zemi. Ďalším dôvodom je podľa Harpvikena aj to, že František priniesol aj nádej na reformu katolíckej cirkvi . 

 

Tohto roku zaznamenala Nobelova komisia 278 nominácii, z nich je 47 organizácií. Jednou z nich je aj medzinárodná organizácia gejov a lesieb ILGA, ktorá sa zasadzuje za práva sexuálnych menšín. V roku 2013 dostala Nobelovu cenu mieru Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Cenu slávnostne odovzdajú zvolenému kandidátovi 10. decembra v nórskom Osle v deň výročia úmrtia zakladateľa ceny Alfreda Nobela. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona