Favoritom na post šéfa Slovenského olympijského výboru je Siekel

NETKY.SK • 24 November 2016, 15:51 • 2 min
Favoritom na post šéfa Slovenského olympijského výboru je Siekel

BRATISLAVA - Najzásadnejšia vec je dobré riadenie. To je založené na transparentnosti, udržateľnej správe a rozvoji najzákladnejších hodnôt športu, tvrdí taliansky člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Ivo Ferriani, ktorý v Bratislave osobne podporil Milana Jagnešáka, jedného zo štyroch kandidátov na post šéfa Slovenského olympijského výboru (SOV). Ten bude mať po 17 rokoch nového prezidenta, ktorého zvolia delegáti sobotňajšieho 51. valného zhromaždenia (VZ SOV).

slovakia

left justify in out

František Chmelár zastával funkciu od roku 1999, už sa o ňu nebude viac uchádzať. Vo voľbách uspel v rokoch 2001, 2004, 2008 aj 2012. Jeho nástupca vzíde z kvarteta Jagnešák, Anton Siekel, Branislav Delej a Marian Majzlík. V prvom kole bude potrebná na zvolenie nadpolovičná väčšina maximálneho počtu hlasov, v druhom už len jednoduchá väčšina. Celé 79-členné plénum SOV v súčasnosti disponuje dovedna 111 hlasmi. Adept na funkciu prezidenta SOV sa nemôže zároveň uchádzať o post v exekutíve ale
bo dozornej rade.

Všeobecne sa za najväčieho kandidáta na víťazstvo považuje finančník, čestný predseda Slovenského zväzu džuda a šéf správnej rady Nadácie SOV Anton Siekel (47), ktorý požíva dôveru dosluhujúceho prezidenta Chmelára a širokú podporu zväzov. "V stretnutiach s ľuďmi hovorím, že rád spájam rôzne záujmy. Toho, čo nás rozdeľuje, je veľa. Určite sa však dajú nájsť aj spoločné prieniky. Hľadať ich v takom širokospektrálnom hnutí, aké združuje Slovenský olympijský výbor, je mojou najväčšou výzvou. Za dôležité považujem mať ku každému zväzu, či je veľký alebo malý, rovnaký prístup. Sústredím sa na rozpracovanie piatich silných tém - symbolizujú päť olympijských kruhov - z ktorých by vzišiel harmonogram najdôležitejších úloh a ich plnenie. Zjednodušene: manažment a servis pre šport, financovanie športu a legislatíva, športový marketing a PR, športová diplomacia, rozvoj olympizmu a vzdelávania v športe. Nie je nič také, čo by už niekto nevymyslel. Všetci kandidáti hovoríme v princípe to isté, veľmi sa neodlišujeme názorovo," skonštatoval v rozhovore pre Pravdu Siekel, ktorý má aktivity v hotelierstve, vinárstve, priemyselnej výrobe, nehnuteľnostiach či financiách.

Kým prezentačnú tlačovú besedu ako jediný z kvarteta adeptov nemal, jeho najvážnejší protikandidát Branislav Delej (54) ich stihol usporiadať dve. "Nepokladám pána Siekela až za takého veľkého favorita. Uvidíme, ako sa rozhodnú delegáti - či pre novú cestu, alebo pokračovanie súčasnej. Verejná voľba by bola demokratickejšia, ale tajná možno tentoraz hrá v môj prospech...," skonštatoval v pondelok šéflekár olympijského tímu SR, ktorý v uplynulých štyroch rokoch bol členom výkonného výboru SOV. "Čakal som pätnásť, dvadsať kandidátov na post prezidenta. Prekvapilo ma, že sa oň neuchádza nijaká významná športová alebo funkcionárska osobnosť," povedal Delej, ktorý chce ozdraviť olympijské hnutie.

 

SOV podľa neho dlhodobo chýba najmä transparentnosť. "Považujem za potrebné zmeniť fungovanie Slovenského olympijského výboru a dať mu imidž prijateľnejší pre štátne orgány aj športové zväzy. Chcem dosiahnuť poriadok vo vnútri SOV a urobiť z neho organizáciu, ktorá pracuje dôveryhodnejšie, transparentnejšie a demokratickejšie. Mám ambíciu na základe lepšej spolupráce so zväzmi následne utvoriť 'strechu' slovenského športu vrátane nového názvu Slovenský olympijský a športový výbor, čo je bežné aj v zahraničí. Hodlám sa zamerať na výraznejšiu podporu mládeže a jej pritiahnutie k športu prostredníctvom sily olympijského loga," hovorí konateľ kliniky Sportmed, ktorý je so SOV spätý dve desaťročia.

Zakladateľ bobového športu na Slovensku a štvornásobný olympionik Milan Jagnešák (47) vidí možnosť stať sa prezidentom SOV ako príležitosť zmeniť športu tvár. "Chcem pracovať pre všetkých, ktorí si zaslúžia podporu. Aby sme boli aj v spoločnosti uznávaná komunita. Chcem sa držať pravidiel olympionizmu, medzi ktoré patria vôľa, rešpekt, priateľstvo. Ponúkam srdce, otvorenosť a spájanie ľudí. Jeden človek neurobí veľa. Som otvorený každému, kto má chuť na zmenu. Nehľadám nepriateľov, viem si predstaviť spoluprácu aj s pánom Chmelárom, ak mi podá pomocnú ruku. Veď ide o to, aby sme všetci spoločne posúvali šport dopredu," tvrdí Jagnešák, ktorý za svoju výhodu považuje vážnu športovú minulosť. "Poznám veľa problémov a vidím do nich, chcel by som ich riešiť. V prvom rade otvorenosťou, komunikatívnosťou voči všetkým zväzom. Spájať ľudí, to je moja domáca úloha. Vyhľadať si priority, ľudí a dať to dokopy, aby sme ten stroj posunuli ďalej. Ja nie som finančník. Nechcem sa baviť o financiách, kto ide donesie viac, kto menej. Podstatné je, ako budú investované, kam potečú. Prvoradá je transparentnosť. Otvorím kuchyňu, nech všetci vidia, ako sa varí. Je to jeden z problémov v športe, že sa veci robia za zatvorenými dverami," konštatuje.

Najmladší a verejnosti najmenej známy z kvarteta kandidátov Marian Majzlík (43), druhé volebné obdobie predseda Slovenskej asociácie športu na školách a člen Rady olympizmu SOV, sa vo svojom programe zameral v prvom rade na mládež. "Naše výsledky z olympijských hier v Riu de Janeiro sú síce krásne, ale úspechy dosiahli v prvom rade športovci po tridsiatke. Mojím mottom je 'Od mládeže k Olympu'. Bojím sa o budúcnosť slovenského športu, ak nezačneme robiť systémové opatrenia. Je o päť minút dvanásť. Chýba nám systém, báza, ktorá zanikla v roku 1989. Jediný subjekt, ktorý by ju mohol vytvoriť, je práve SOV, lebo spája všetky športy," tvrdí Majzlík, ktorý navrhuje, aby na úrovni okresov vznikli koordinátori, ktorí by mali na starosti šport. Majzlík žiada aj nevyhnutné legislatívne zmeny. "Šport treba zjednotiť. Na Slovensku to treba spraviť celoplošne, SOV je na to ako stvorený. Kandidujem nie preto, aby som niekoho vyhadzoval, rozprával, ako sa mi niekto nepáči. Potrebujeme vytvoriť jeden silný celok. Ide mi o to, aby sme boli jedna partia s dobrými vzťahmi. Moje šance? Ide mi o úprimnú vec. Nie o to, aby som za každú cenu bol víťaz, ale aby som mohol odprezentovať moju víziu a ľudia pochopili, čo treba zmeniť. Nesledujem nijaké bočné ciele," doplnil Marian Majzlík.

Okrem prezidenta sa v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton bude v sobotu na ďalšie štyri roky voliť aj deväť členov výkonného výboru SOV, predseda a dvaja členovia dozornej rady SOV, päť nových individuálnych členov z radov osobností slovenského olympijského hnutia a športu a premiérovo aj ombudsman SOV. V programe 51. VZ SOV je aj prijatie dvoch nových členov SOV - Slovenského horolezeckého spolku JAMES a Slovenskej kanoistiky.

 

Delegáti budú hlasovať aj o prijatí Františka Chmelára za čestného prezidenta SOV a Vladimíra Millera, Jozefa Golonku i Andreja Glatza za čestných členov SOV. Výkonný výbor SOV navrhne plénu na schválenie aj drobnú úpravu Stanov SOV. Na VZ bude predložená aj rozsiahla hodnotiaca správa o účasti slovenskej výpravy na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

Šéfovia SOV v rokoch 1992 - 2016:

19. decembra 1992:
Na ustanovujúcom zasadnutí SOV v bratislavskom Dome športu zvolili za jeho predsedu profesora Vladimíra Černušáka.

19. augusta 1999:
Vladimír Černušák sa z vážnych rodinných dôvodov vzdal funkcie predsedu SOV. Až do zvolenia nového predsedu bol splnomocnený viesť SOV prvý podpredseda Anton Ihring.

20. novembra 1999:
Šestnáste zasadnutie SOV zvolilo v Bratislave za nového predsedu Františka Chmelára, zároveň sa Vladimír Černušák stal čestným predsedom SOV. Chmelár vyhral už v 1. kole, keď získal potrebnú nadpolovičnú väčšinu 27 z 52 platných odovzdaných hlasov.

31. marca 2001:
Dvadsiate valné zhromaždenie SOV v bratislavskom hoteli Holiday Inn potvrdilo Františka Chmelára vo funkcii predsedu. Chmelár nemal súpera a dostal 49 z 51 hlasov.

20. novembra 2004:
Dvadsiate deviate valné zhromaždenie SOV v bratislavskom hoteli Danube opäť potvrdilo vo funkcii Františka Chmelára, ktorý bol už druhýkrát jediným kandidátom. Chmelár získal 50 z 55 platných odovzdaných hlasov.

29. novembra 2008:
Na 36. valnom zhromaždení SOV v hoteli Holiday Inn v Bratislave zvolili za prezidenta Františka Chmelára, ktorý šéfoval do roku 2012 už vo štvrtom funkčnom období. Staronový šéf už po tretí raz nemal protikandidáta, získal 58 zo 62 odovzdaných platných hlasov.

24. novembra 2012:
Na 44. valnom zhromaždení SOV v hoteli Gate One v Bratislave opäť zvolili za prezidenta Františka Chmelára. Vo voľbách dostal 53 hlasov, jeho protikandidát Ján Filc 21. Celkovo hlasovalo 77 delegátov, 2 odovzdali prázdne obálky a 1 hlas bol neplatný.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona