Favoritom General Electric na výrobu leteckých motorov v Európe je ČR

NETKY.SK • 22 September 2015, 11:05 • 2 min
Favoritom General Electric na výrobu leteckých motorov v Európe je ČR

PRAHA - Americký koncern General Electric (GE), jeden z najväčších výrobcov leteckých motorov na svete, plánuje vyrábať jeden druh svojich motorov v Európe. Portál iHNed uviedol, že favoritom na výstavbu továrne za približne 400 miliónov USD (355,55 milióna eur) je Česko. Američania už na jeho území jednu kapacitu majú.

slovakia

left justify in out

V novej továrni by mohlo pracovať 500 až 1000 technicky zameraných zamestnancov. Hospodářským novinám to potvrdila centrála leteckej divízie GE Aviation v Cincinnati.

 

"Česká republika je, samozrejme, silným kandidátom," uviedol hovorca GE Aviation Rick Kennedy s tým, že "sa rokuje s českými predstaviteľmi". Rozhodnúť sa má v nasledujúcich šiestich mesiacoch.

 

České ministerstvo priemyslu a obchodu ani agentúra CzechInvest nechceli rokovania s General Electric komentovať.

Americká firma spustí v Európe kompletnú výrobu turbovrtuľových motorov. Sú vhodné pre menšie lietadlá. "Chceme vytvoriť v Európe takzvaný "center of excellence" - to znamená, že by sme motory v Európe nielen vyrábali, ale aj navrhovali a vyvíjali. To je pre GE Aviation úplná novinka, lebo tieto veci sa väčšinou odohrávajú doma v Spojených štátoch," uviedol obchodný riaditeľ českej GE Aviation Zdeněk Soukal.

 

General Electric má prvú kapacitu v Česku v Prahe-Letňanoch. Práve tá je silným argumentom, aby americká firma zvolila Česko pre novú veľkú investíciu.

 

"My sme turbovrtuľové motory pre GE Aviation naštartovali," pripomenul Soukal rok 2008, keď firma do tohto segmentu vstúpila nákupom spoločnosti Walter Engines. V Letňanoch teraz pracuje 430 ľudí a ročne vyrobila vyše 100 motorov.

 

Kennedy povedal, že motory z Letnian poháňajú novú generáciu českých lietadiel Let-410, ruský Rysachok, čínsky Primus alebo súkromný biznisový stroj Beechcraft Nextant G90XT.

 

(1 EUR = 1,1250 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies