Favoritom Euroskupiny na post viceprezidenta ECB je Luis de Guindos

NETKY.SK • 19 Február 2018, 14:15 • 2 min
Favoritom Euroskupiny na post viceprezidenta ECB je Luis de Guindos

BRUSEL - Ministri financií eurozóny sa v pondelok pravdepodobne dohodnú na podpore španielskeho ministra hospodárstva Luisa de Guindosa, ktorý sa uchádza o post viceprezidenta Európskej centrálnej banky (ECB). V máji totiž vyprší funkčné obdobie súčasného viceprezidenta Vitora Constancia. Nahradiť by ho chcel aj guvernér írskej centrálnej banky Philip Lane. Zvolenie de Guindosa na tento post by mohlo na budúci rok zvýšiť šance nemeckého kandidáta na funkciu šéfa ECB.

slovakia

left justify in out

Pondelková diskusia ministrov financií 19 krajín eurozóny je neformálna. Hlasovanie sa plánuje len v utorok, keď sa budú musieť rozhodnúť medzi španielskym a írskym kandidátom.

 

Nemenovaný vysokopostavený zdroj z eurozóny, ktorý sa zúčastnil na príprave stretnutia, uviedol, že skupina uprednostňuje scenár bez hlasovania, keď by si ministri na základe konsenzu vybrali jedného z uchádzačov. V prípade hlasovania by úspešný kandidát musel získať 14 z 19 hlasov, ktoré reprezentujú 65 % obyvateľov eurozóny. Hospodársky výbor Európskeho parlamentu (EP), ktorý má len konzultačnú úlohu, po neformálnom vypočutí obidvoch kandidátov minulý týždeň uviedol, že Lane bol lepšou voľbou. Zdroje z eurozóny však naznačili, že de Guindos je favoritom.

 

Lane s najväčšou pravdepodobnosťou získa post hlavného ekonóma ECB po Petrovi Praetovi, ktorý sa uvoľní na budúci rok. Výber de Guindosa za viceprezidenta zvyšuje šance, že guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann by mohol byť zvolený na post prezidenta ECB po skončení funkčného obdobia Maria Draghiho v roku 2019. "Vyzerá to tak," povedal zdroj z eurozóny. "Je to však šachová hra a ešte nepoznáme všetkých hráčov. Lane by mohol byť hlavný ekonóm, ale voľba Weidmanna závisí od rozdelenia dôležitých funkcií v roku 2019." Ide o významné posty, napríklad predsedu Európskej komisie a Európskeho parlamentu, ktoré čaká výmena v nasledujúcom roku 2019.

 

Predstavitelia eurozóny uviedli, že Weidmann by mohol získať vrcholnú funkciu v ECB, ak sa šéfom Európskej komisie stane napríklad Francúz, niekto ako súčasný hlavný vyjednávač Únie pre brexit Michel Barnier alebo šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardová.

 

Výber šéfa Bundesbank na post prezidenta ECB môže byť komplikovaný. Weidmann je síce považovaný za najvyššie postaveného centrálneho bankára v eurozóne, ale znepriatelil si niektorých úradníkov odmietaním ultra voľnej menovej politiky ECB, ktorej sa pripisuje zásluha za oživenie hospodárskeho rastu v regióne. Guvernéri niektorých centrálnych bánk to považovali za prejav nelojálnosti v čase krízy.

 

Weidmann tiež nahneval niektorých ľudí, keď sa zapojil do verejnej výmeny názorov s bývalým talianskym premiérom Matteom Renzim a kritizoval výkon Ríma pri znižovaní dlhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies