Favoritom druhého kola prezidentských volieb je Tabaré Vázquez

NETKY.SK • 30 November 2014, 09:41 • 2 min
Favoritom druhého kola prezidentských volieb je Tabaré Vázquez

MONTEVIDEO - V Uruguaji sa dnes koná druhé kolo prezidentských volieb, ktorého favoritom je kandidát stredoľavej vládnej koalície, bývalá hlava štátu Tabaré Vázquez.

slovakia

left justify in out

Vyzývateľom exprezidenta Vázqueza (2005-2010) je Luis Lacalle Pou z opozičnej konzervatívnej Národnej strany. Víťaz volieb nahradí v úrade doterajšieho prezidenta Josého Mujicu, jedného z najpopulárnejších politikov Latinskej Ameriky.  
      

Prvé kolo volieb sa konalo 26. októbra. Tabaré Vázquez získal 49,45 percenta hlasov, takže skoro získal nadpolovičnú väčšinu potrebnú na okamžité víťazstvo. Jeho hlavného súpera Lacalla Poua podporilo 31,94 percent voličov. 
      

Prieskumy verejnej mienky pred druhým kolom volieb dávali Vázquezovi zhruba 14-percentný náskok.
      

Tabaré Vázquez (74) je pôvodným povolaním onkológ. Ľavicovú koalíciu Frente Amplio (Široký front) priviedol k moci v roku 2005 a ako prezident si získal širokú podporu spojením protrhovej hospodárskej politiky so sociálnymi opatreniami, ktoré znížili mieru chudoby v krajine. Ústava mu však napriek vysokej popularite bránila uchádzať sa o druhé funkčné obdobie po sebe.
      

Vázquezov súper Lacalle Pou (41) ťaží z nespokojnosti mnohých voličov, ktorí nesúhlasia s liberálnymi reformami súčasného prezidenta Mujicu. Tie zahŕňajú napríklad legalizáciu homosexuálnych manželstiev a interrupcií a dekriminalizáciu výroby a distribúcie marihuany.
      

Právnik Pou sľubuje svojim stúpencom prehodnotenie liberálnych reforiem, najmä nepopulárnej marihuanovej legislatívy, ako aj zníženie fiškálneho deficitu a inflácie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies