Favoritmi na Nobelovu cenu za mier sú arabská jar i EÚ

NETKY.SK • 7 Október 2011, 19:56 • 2 min
Favoritmi na Nobelovu cenu za mier sú arabská jar i EÚ

Favoritmi na Nobelovu cenu za mier sú arabská jar i EÚ - Kultúra Arabská jar, Európska únia alebo niekto iný? pekulácie o tom, komu dnes udelia Nobelovu cenu za mier, vedú rôznymi smermi po nejasných vyjadreniach predsedu Nórskeho Nobelovho výboru.

slovakia

left justify in out

img

Arabská jar, Európska únia alebo niekto iný? Špekulácie o tom, komu dnes udelia Nobelovu cenu za mier, vedú rôznymi smermi po nejasných vyjadreniach predsedu Nórskeho Nobelovho výboru.
Mnohí pozorovatelia sa domnievali, že tohtoročnú cenu udelia v súvislosti s revolúciami proti autokratickým režimom v severnej Afrike a na Blízkom východe. Favoritom stávkových kancelárií bol ešte vo štvrtok americký profesor Gene Sharp, ktorý napísal príručku nenásilného odporu a údajne inšpiroval niektoré protesty v arabskom svete.
Nórska televízia TV2 zasa očakáva, že cenu dostane libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová za podporu mieru, demokracie i presadzovanie práv žien, zatiaľ čo predseda Nórskeho Nobelovho výboru Thorbjörn Jagland vyvolal dohady o ocenení Európskej únie.
Hoci Nórsko nie je členom EÚ, Jagland je veľkým zástancom únie, ktorú mnohí pokladajú aj za projekt budovania mieru. Jagland tento týždeň pre tlačovú agentúru Associated Press povedal, že tohtoročnú cenu, o ktorej päťčlenný výbor rozhodol minulý piatok, udelia za niečo "očividné", čo on sám považuje za momentálne "najpozitívnejší vývoj" vo svete.
Vo štvrtok Jagland pre nórske noviny VG vyhlásil, že laureát sa venuje "niečomu, čo bolo pre mňa dôležité po celý život". Vo viacerých rozhovoroch okrem toho naznačil, že nórske médiá hľadajú na zlých miestach - a väčšina z nich špekulovala o ocenení niekoho v súvislosti s arabskou jarou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona