Favoritmi Giro d´Italia Contador a Porte

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 16:38 • 2 min
Favoritmi Giro d´Italia Contador a Porte

MILÁNO - Nie sú také staré a slávne ako Tour de France, ale víťazstvo na nich má pre kohokoľvek zo svetového cyklistického pelotónu veľkú hodnotu.

slovakia

left justify in out

Deväťdesiaty ôsmy ročník Giro d´Italia štartuje v sobotu 9. mája krátkou časovkou na 17,6 km zo San Lorenza al Mare do Sanrema. Na jazdcov čaká počas 23 dní 21 etáp a dovedna 3482 km v sedle bicykla. Obhajca z vlanajška Nairo Quintana z Kolumbie a tiež predvlaňajší víťaz Talian Vincenzo Nibali chýbajú v štartovom poli, a tak sa otvára cesta pre iných favoritov. Zrejme najväčším je víťaz z roku 2008 - Španiel Alberto Contador. Líder tímu Tinkoff-Saxo sa v tomto roku podujal na sizyfovskú úlohu - dobyť v rozpätí dvoch mesiacov Giro d´Italia aj Tour de France.

 

"V pelotóne budú silní jedinci ako Rigoberto Urán alebo Fabio Aru, ale pre mňa sú skutočnými favoritmi na celkové víťazstvo iba dvaja jazdci. Okrem Alberta Contadora ešte Richie Porte. Kto z nich zvíťazí? To neviem," vyhlásil pre Sky Sport bývalý skvelý jazdec Stephen Roche. Ír, ktorý v sezóne 1987 ovládol Giro d´Italia, Tour de France aj majstrovstvá sveta, pripomína, že líder tímu Sky Austrálčan Porte má za sebou zrejme najlepších pár mesiacov kariéry. Vyhral preteky Paríž-Nice, Okolo Katalánska a tiež Giro del Trentino, tradičnú generálku na Giro d´Italia. Slovenskí pretekári budú na prvom z troch podujatí Grand Tour chýbať. 

 

"Ak tím Sky túžil po ideálnej príprave na Giro pre Porteho, tak sa jej dočkal. Núkajú sa paralely s Britmi Bradleym Wigginsom a Chrisom Froomom, ktorí v rokoch 2012 a 2013 po rovnako úspešnom prípravnom období potom triumfovali aj na Tour de France," vyhlásil Stephen Roche. "Uspieť na Gire je môj hlavný cieľ z celého cyklistického roka," cituje Porteho server BBC. 

 

Conadorovi pomôže Kreizuger 
Contador nemá za sebou vydarenú jarnú časť sezóny, ale skúseností z veľkých pretekov na rozdávanie. Jeho odvážna idea s pokusom o víťazné double Giro - Tour je motivácia nad všetky ostatné. Zatiaľ posledným cyklistom, ktorému sa v jednom roku podarilo triumfovať na oboch legendárnych súčastiach Grand Tour, bol v roku 1998 už nebohý Talian Marco Pantani. 

 

"Som v pohode. Absolvoval som náročné bloky tréningových kilometrov na Kanárskych ostrovoch a do začiatku Gira budem už len relaxovať a vylaďovať formu. Počas troch týždňov som absolvoval aj veľké množstvo stúpaní, ktoré by mi mali pomôcť k optimálnemu stavu pripravenosti," uviedol ešte minulý piatok Contador pre server magazínu Cyclingnews. Jeho hlavným sekundantom v horách by mal byť český vrchár Roman Kreuziger, pre ktorého to bude tretie Giro v kariére po účastiach v rokoch 2011 a 2012. "Tieto preteky mám veľmi rád kvôli ľuďom aj krajine, ktorou prechádzajú. Nie sú menej náročné ako Tour de France, ale o čosi menej stresové. Kopce nie sú také dlhé ako na Tour, ale zato strmšie a intenzívnejšie. Urobím všetko pre to, aby som Albertovi pomohol na ceste k víťazstvu," cituje Kreuzigera server tímu Tinkoff-Saxo. 

 

Bude naháňať Hinaulta 
Contador v prípade triumfu na Gire prekoná ešte jeden zaujímavý míľnik. Ako druhý cyklista v histórii by sa v takom prípade stal víťazom každej z troch súčastí Grand Tour minimálne dvakrát. Tým zatiaľ jediným je Francúz Bernard Hinault. Až šesťkrát sa na tohtoročnom Gire bude finišovať do kopca. Podľa Contadora bude jednou z rozhodujúcich etáp šestnásta z Pinzola do Apricy (174 km), ktorá v sebe skrýva aj legendárne stúpanie na Passo del Mortirolo s dĺžkou 12,4 km a priemerným sklonom terénu 10,5%. Cyklisti začnú stúpať v Mazzo di Valtellina vo výške 537 m a skončia vo výške 1854 m. "Pre mňa absolútne kľúčová etapa, v ktorej pôjdeme cez Apricu, Passo Tonale, Montirolo a cieľ bude opäť v Aprice," povedal Contador. 


Dôležité boje o celkové víťazstvo sa budú odohrávať už dva dni pred etapou s cieľom v Aprice. Takmer 60 km dlhá individuálna časovka z Trevisa do Valdobbiadene zrejme výrazne preriedi pole potenciálnych uchádzačov o celkový triumf. "Bol som si obzrieť trasu časovky, jej kopcovitá časť bude náročná. Čaká nás hodinka pedálovania vo veľkej intenzite," predpovedal Contador. 

 

Giro d´Italia 2015 sa začne v sobotu 9. mája krátkou časovkou na 17,6 km s cieľom v Sanreme a vyvrcholí v nedeľu 31. mája tradičnou etapou z Turína do Milána (178 km). Poslednej etape bude predchádzať ešte "horská chuťovka" s dojazdom v lyžiarskom stredisku Sestriere vo výške 2035 m. 

 

Giro d´Italia 2015 - program (9. 5. - 31. 5.): 

Sobota 9. mája - 1.etapa: San Lorenzo al Mare - Sanremo (17,6 km) 
Nedeľa 10. mája - 2. etapa: Albenga - Janov (177 km) 
Pondelok 11. mája - 3. etapa: Rapallo - Sestri Levante (136 km) 
Utorok 12. mája - 4. etapa: Chiavari - La Spezia (150 km) 
Streda 13. mája - 5. etapa: La Spezia - Abetone (152 km) 
Štvrtok 14. mája - 6. etapa: Montecatini Terme - Castiglione Della Pescaia (183 km) 
Piatok 15. mája - 7. etapa: Grosseto - Fiuggi (264 km) 
Sobota 16. mája - 8. etapa: Fiuggi – Campitello Matese (186km) 
Nedeľa 17. mája - 9. etapa: Benevento - San Giorgio Del Sannio (215 km) 
Pondelok 18. mája - voľný deň 
Utorok 19. mája - 10. etapa: Civitanova Marche - Forli (200 km) 
Streda 20. mája - 11. etapa: Forli – Imola (153 km) 
Štvrtok 21. mája - 12. etapa: Imola - Vicenza (Monte Berico) 
Piatok 22. mája - 13. etapa: Montecchio Maggiore – Jesolo (147 km) 
Sobota 23. mája - 14. etapa: Treviso - Valdobbiadene (časovka jednotlivcov) na 59,4 km 
Nedeľa 24. mája - 15. etapa: Marostica - Madonna Di Campiglio (165 km) 
Pondelok 25. mája - voľný deň 
Utorok 26. mája - 16. etapa: Pinzolo - Aprica (174 km) 
Streda 27, mája - 17. etapa: Aprica - Lugano (134 km) 
Štvrtok 28. mája - 18. etapa: Melide - Verbania (170 km) 
Piatok 29. mája - 19. etapa: Gravellona Toce - Cervinia (236 km) 
Sobota 30. mája - 20. etapa: Saint-Vincent - Sestriere (199 km) 
Nedeľa 31. mája - 21. etapa: Turín - Miláno (178 km) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona