Favorit na post šéfa UKIP-u zmeškal termín na podanie kandidatúry

NETKY.SK • 3 August 2016, 17:51 • 2 min
Favorit na post šéfa UKIP-u zmeškal termín na podanie kandidatúry

LONDÝN - Šesť kandidátov zabojuje o uvoľnený post predsedu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), z ktorého pred mesiacom odišiel Nigel Farage. Medzi uchádzačmi prekvapivo chýba Farageov blízky spojenec Steven Woolfe, ktorý bol pôvodne považovaný za favorita, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

O funkciu šéfa tohto euroskeptického pravicovo-populistického subjektu sa uchádzajú traja europoslanci Bill Etheridge, Diane Jamesová a Jonathan Arnott. Okrem nich kandidujú ešte Elizabeth Jonesová, Lisa Duffyová a Phillip Broughton.

 

Pôvodne favorizovaný Steven Woolfe, ktorý taktiež zastupuje UKIP v Európskom parlamente, zmeškal konečný termín na podanie svojej kandidatúry o 17 minút.

 

Národný výkonný výbor (NEC) strany preto odmietol jeho kandidatúru zaregistrovať. Traja členovia tohto orgánu sa následne vzdali svojich funkcií a obvinili NEC z frakcionárstva a zámerných obštrukcií namierených voči Woolfeovi. Odmietnutý kandidát skritizoval NEC za údajnú nekompetentnosť.

 

Nigel Farage 4. júla oznámil, že po desiatich rokoch odstupuje z funkcie predsedu strany, pretože už dosiahol svoj politický cieľ - zabezpečiť hlasovanie o odchode Británie z Európskej únie. Stalo sa tak po referende z 23. júna, v ktorom sa voliči rozhodli pre brexit.

 

Od Farageovej rezignácie sa UKIP zmieta vo vnútrostraníckych sporoch o jeho následníctvo. Doterajší predseda bol aj vo vlastnej strane považovaný za rozdeľujúcu osobnosť, keďže sa opakovane dostával do sporov s poprednými členmi UKIP-u. Medzi jeho odporcami bol aj Douglas Carswell, doposiaľ jediný zástupca strany v britskom parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies