Fatálny omyl: Taiwanská námorná loď odpálila nadzvukovú raketu, zabila rybára

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 14:58 • 2 min
Fatálny omyl: Taiwanská námorná loď odpálila nadzvukovú raketu, zabila rybára

TCHAJ-PEJ - Hliadkovacia loď taiwanského námorníctva dnes ráno omylom vypálila v Taiwanskom prielive nadzvukovovú protilodnú raketu, ktorá zasiahla rybársku loď, pričom usmrtila kapitána a zranila ďalších troch členov posádky. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na taiwanské ministerstvo obrany.

slovakia

left justify in out

Raketa typu Siung-feng III dopadla podľa ministerstva okolo 08.40 h miestneho času (02.40 h SELČ) do Juhočínskeho mora neďaleko pobrežia ostrova Pcheng-chu.

 

Zasiahla pritom taiwanskú rybársku loď, na palube ktorej usmrtila jej kapitána a zranila ďalších troch rybárov. Tých podľa informácií ministerstva previezli do neďalekej nemocnice, kde ich ošetrili a následne prepustili. "Je nám to veľmi ľúto. Urobíme, čo bude v našich silách, aby sme ich odškodnili," dodal hovorca ministerstva.

 

Taiwanské námorníctvo už začalo vyšetrovanie príčin incidentu. "Zistili sme, že posádka nedodržala štandardný operačný postup," uviedol na tlačovej konferencii veliteľ námorníctva viceadmirál Mej Ťia-šu.

 

Dodal, že 500 ton vážiaca hliadkovacia loď Ťin-čchiang v čase odpálenia strely kotvila na vojenskej základni v mesta Kao-siung a prebiehala na nej inšpekcia.

 

Vystrelená raketa, ktorá má podľa taiwanských médií dolet približne 300 kilometrov, letela niečo vyše dvoch minút, podľa viceadmirála však neprekročila pomyselnú hranicu medzi Čínou a Taiwanom vedúcu stredom Taiwanského prielivu, ktorú rešpektujú oba štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona