Fašiangy v obci Brekov vyvrcholili hostinou a tradičným folklórom

NETKY.SK • 14 Február 2015, 17:55 • 2 min
Fašiangy v obci Brekov vyvrcholili hostinou a tradičným folklórom

BREKOV - Obcou Brekov v okrese Humenné sa dnes šírili vôňa zabíjačkových špecialít a ľudová nôta. Tohtoročné fašiangy tam ukončili tradičnou zakáľačkou a pestrým kultúrnym program.

slovakia

left justify in out

"Veľmi sa tešíme z pekného počasia, pred rokom nám pršalo, bola celý deň zima. Nálada je výborná a účasť v porovnaní s vlaňajškom, dvojnásobná," komentoval dnešnú slávnosť v Brekove starosta Peter Mihaľko.
      

Pri gastrostánkoch v areáli obecného úradu sa dnes degustoval čerstvo navarený guľáš, ale aj klobásky, jaternice či obľúbená paprikáška, čo je miestny názov pre varenú slaninu. "Prípravy pokrmov sme začali už v piatok. Prasiatko sme kúpili v spriatelenej obci Topoľovka. Málo úctyhodných 160 kíl," podčiarkol starosta.
      

Na svoje si dnes prišli chuťové poháriky malých aj veľkých návštevníkov, a to nielen pri jedlách, ale aj podávaných nápojoch. "Nezabudli sme, samozrejme, ani na našich najmenších návštevníkov. Tí starší zasa mohli ochutnať z miestnej vínovice či brekovských vín," podotkol Mihaľko.
      

Pripomenul, že ušľachtilé nápoje sú lákadlom obce už niekoľko storočí. "Barco tedeum vino si pochvaľoval pri pobyte na Brekovskom hrade uhorský kráľ Matej Korvín už v 15. storočí, o niečo neskôr ho tam ochutnal aj poľský kráľ Ján III. Sobiesky," povedal starosta pri pohľade na hradné ruiny týčiace sa nad obcou.
      

Návštevníkov a obyvateľov Brekova dnes potešila ľudová melódia v podaní viacerých interpretov. O slovo sa ako prvá prihlásila mužská spevácka skupina Stariani. Hlavnou hviezdou večerného programu v preplnenej sále obecného Domu kultúry bol zasa Poddukelský umelecký ľudový súbor z Prešova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies