Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
23. feb. 2017Roman
BratislavaBratislava 11°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
23.01.2017 09:00 Gurmán
Fašiangy – čas hodovania a veselosti
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
23.01.2017 09:00 Gurmán

Fašiangy – čas hodovania a veselosti



BRATISLAVA - Od Troch Kráľov až po Popolcovú stredu – to sú fašiangy – obdobie plesov, karnevalov, zábav a samozrejme obdobie prehýbajúcich sa stolov plných dobrého jedla a pitia.


Tradičné fašiangové fánky 

Tradičné fašiangové fánky patria do skupiny veľmi nezdravých avšak chutných jedál. Občas si môžete dopriať i niečo nezdravé, a kedy inokedy ako cez fašiangy.

 

Suroviny:

300 g hladká múka, 30 g cukor, 40 g kvasnice, 50 ml mlieko, 40 g maslo, 100 - 150 ml kyslá smotana, 2 ks žĺtok, 5 PL rum, soľ, práškový a vanilkový cukor - na obaľovanie

Príprava: 

1. Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa má odlepovať od rúk.

2. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme vykysnúť.
3. Potom ho znova vypracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme.
4. Pomocou radielka pokrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát narežeme.
5. Necháme ich ešte dobre nakysnúť a vypražíme v rozpálenom tuku alebo oleji dočervena.
6. Usmažené fánky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a obalíme ich v zmesi práškového a vanilkového cukru.

 

 

 

Šišky
Suroviny:
1 kg hladkej múky, 50 g droždia , 50 g masla, 50 g kryštálového cukru, 600 ml mlieka, 2 PL rumu, 300 g marhuľového lekváru, 1 dl oleja, 3 ks vajec

 

Príprava:
1. Múku preosejeme, pripravíme si kvások. Keď vykysne, pridáme cukor, maslo, rum, žĺtky, bielky vyšľaháme vidličkou a pridávame vlažné mlieko podľa potreby. Vypracujeme vláčne, nie veľmi husté cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste. 
2. Na doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 - 2 cm a povykrajujeme okrúhlou formičkou. Necháme vykysnúť. Do stredu šišky urobíme
jamku a vkladáme do rozpáleného oleja, jamkou dolu. Hotové šišky ukladáme na papierové obrúsky. 
3. Ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Do každej jamky vložíme marhuľový lekvár.

 

 

 

Oškvarkové pagáče

Suroviny:

700 g hladká múka, 300 ml mlieko,  300 - 400 g (mleté) oškvarky, 2 ks  vajce + 1 na potretie, 1 pochúťková smotana, 1 kocka droždie, soľ, rasca celá

 

Príprava:

1. Z celého mlieka a droždia si pripravíme kvások, pridáme vajíčka, múku, tretinu mletých oškvarkov a dve kávové lyžičky soli.
2. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.
3. Vyvaľkáme na hrúbku okolo 0,5 cm, resp. na veľkosť "dosky".
4. Potrieme pomletými oškvarkami, preložíme 2x cez seba (na tretinky), opäť potrieme vrchnú časť mletými oškvarkami a oäť preložíme na tretinky.
5. Viackrát preložené cesto znova vyvaľkáme a postup s natieraním oškvarkov a prekladaním opakujeme, aby sa nám pagáčiky pri pečení krásne lístkovali.
6. Poprekladané cesto vyvaľkáme na výšku cca 1,5 cm, vykrajujeme pagáče, navrchu každého urobíme nožom mriežku, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme celou rascou (prípadne hrubou soľou, syrom, bylinkami...každý podľa svojej chuti).
7. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlatohneda (cca 20-25 minút).

 

 

Hrachová polievka s údeným kolenom

 

Suroviny:

1 údené bravčové koleno, 250 g lúpaného hrachu, 120 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, petržlenová vňať

 

Príprava:

1. Koleno pre varením umyjeme a dáme variť do studenej vody. Po uvarení koleno vyberieme, vykostíme, nakrájame na menšie kúsky a odložíme na teplé miesto.
2. Do vody, v ktorej sa varilo koleno, pridáme prepláchnutý hrach, nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a bobkový list. Varíme, kým sa hrach nerozvarí. Podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a dosolíme.
3. Uvarenú polievku dáme na tanier, pridáme kúsky kolienka a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
4. Na varenie hrachu je ideálny tlakový hrniec, hrach v ňom bude uvarený raz-dva.

 

 

Hovädzia pečienka s mrkvou

 

Suroviny:

1,2 kg chudého hovädzieho (falošná sviečková), 2 veľké mrkvy, 1 zeler (hľuza), 8 šalotiek, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 lyžice hladkej múky, 0,75 l červeného vína, 1 l mäsového vývaru, 1 viazanička čerstvého tymianu, 1 lyžička medu, 2 lyžice olivového oleja, čerstvo pomleté čierne korenie, soľ

 

Príprava:

1.Hovädzie mäso opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Osolíme a okoreníme. V pekáči rozohrejeme olej a mäso zo všetkých strán prudko opečieme. Mrkvu a zeler očistíme a pokrájame na kocky. Šalotky pokrájame na plátky. Očistený cesnak posekáme.
2.Mäso vyberieme z pekáča a pridáme pokrájanú zeleninu, šalotku, cesnak a paradajkový pretlak. Asi 5 minút podusíme. Zaprášime múkou. Prilejeme víno a vývar a všetko dobre premiešame. Tymian opláchneme a osušíme a spolu s mäsom vložíme do pekáča. Prikryjeme pokrievkou a na strednom plameni necháme asi 2 hodiny dusiť. Počas dusenia mäso párkrát obrátime.
3.Upečené mäso vyberieme z pekáča a prikryté vložíme do rúry nastavenej na 100 °C. Udržiavame teplé.

4.Omáčku ochutíme soľou, korením a medom. Pečienku podávame s omáčkou a so zeleninou.

 

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.





reklama


Zdroj: netky KŠ, YouTube

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok