Farmárov trápi na začiatku žatvy cenová neistota pri speňažovaní úrody

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 16:26 • 2 min
Farmárov trápi na začiatku žatvy cenová neistota pri speňažovaní úrody

BRATISLAVA - Slovenských poľnohospodárov trápi na začiatku zberových prác cenová neistota pri speňažovaní tohtoročnej produkcie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes pre TASR v súvislosti s odhadovanou nadpriemernou úrodou hustosiatych obilnín tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.
     

Odhady cenového vývoja podľa neho komplikujú predchádzajúce optimistické predikcie tohtoročnej svetovej produkcie obilnín, na základe ktorých malo dôjsť k rastu svetových zásob a spomaleniu dopytu. "Realita však nemusí celkom naplniť tieto očakávania, hoci prvé ponuky zo strany obchodníkov sú nízke a napríklad v prípade kvalitnej potravinárskej pšenice sa na východe Slovenska pohybujú len na úrovni 140 až 160 eur za tonu," poznamenal.
     

Komoditná burza Bratislava (KBB) podľa Nemca momentálne uvádza aktuálne ceny už pod hranicou 160 eur/tonu a počíta s ich ďalším miernym poklesom v nasledujúcom období. "Reálne možno očakávať, že poľnohospodári, okrem tých, ktorí vsadili na termínované obchody, budú s predajom úrody vyčkávať do chvíle, kým sa na trhu nevygeneruje stabilnejšia cena," podotkol. 
     

Ponuky ich obchodných partnerov budú podľa hovorcu SPPK dovtedy zrejme tiež opatrné, preto v čase žatvy a krátko po nej, podobne ako v predchádzajúcich rokoch, pravdepodobne nebude dochádzať k veľkým pohybom na obilnom trhu.
     

Otázkou podľa SPPK zostáva, ako ovplyvní domáci trh povolený bezcolný dovoz ukrajinského obilia. "Reálne však možno predpokladať, že najmä na východe SR môže vyvolať zvýšený tlak na pokles cien domácej produkcie. Ak sa prejaví aj na nemeckom trhu, prípadne v niektorých ďalších krajinách EÚ, môže to skomplikovať vývoz slovenských prebytkov tak, ako sa toho SPPK obávala už v čase, keď EÚ prijímala toto opatrenie."
     

"Vývoj situácie však ešte môže pripraviť viaceré prekvapenia, a to nielen z pohľadu počasia, ale aj spresňovania odhadovanej svetovej produkcie a jej vplyvu na speňažovanie tohtoročnej úrody," zdôraznil.
     

Prvovýroba by podľa Nemca potrebovala zotavenie nákupných cien poľnohospodárskych produktov, pretože ich cenová úroveň v tomto roku výrazne zaostáva za vlaňajškom, ako aj za dynamikou cenového poklesu priemyselných výrobcov, pričom dramatický je najmä prepad cien rastlinných komodít. "Tie boli podľa Štatistického úradu SR za prvých päť mesiacov tohto roka medziročne nižšie až o 20,9 % a ak nedôjde k cenovému zotaveniu, môže to z pohľadu vplyvu na ekonomiku poľnohospodárstva znegovať aj prípadné solídne tohtoročné úrody, pretože by bolo slabé ich praktické speňažovanie," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona