Farmárov odškodníme v druhej polovici novembra

NETKY.SK • 17 September 2010, 07:33 • 2 min
Farmárov odškodníme v druhej polovici novembra

Farmárov odškodníme v druhej polovici novembra

slovakia

left justify in out

img

Farmári, ktorým v máji a júni tohto roku povodne spôsobili škody, by podľa šéfa Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja (MPŽPRR) SR Zsolta Simona (Most-Híd) mohli reálne dostať odškodnenie v druhej polovici novembra.
"Vláda rozhodla, že za základ odškodnenia zoberie satelitné snímky a reálnosť škôd, ktoré boli spôsobené," informoval dnes na tlačovej besede Simon. Rezort pôdohospodárstva podľa jeho slov vypočítal, že pre farmárov vyplatí ako odškodnenie celkovo 5 miliónov eur.
Informoval zároveň, že pri odškodňovaní je MPŽPRR SR determinované najmä legislatívou, ktorá umožňuje náhrady pri škodách na úrode vyšších ako 30 %. Druhým determinujúcim faktorom podľa ministrových slov je fakt, že farmári, ktorí majú celkovú škodu spôsobenú záplavou nižšiu ako 2000 eur, nemôžu byť odškodnení.
S použitím metódy satelitného snímkovania zo začiatku júna rezort odhadol škody na zaplavených a podmáčaných poľnohospodárskych parcelách v hodnote 54 miliónov eur. "Keď odpočítame tých, ktorí mali škodu do 30 %, je to 40 miliónov eur a zostáva nám 17 miliónov eur pre tých, ktorí majú viac ako 30-% škodu," pokračoval Simon.
"Z týchto 17 miliónov eur škôd subjektov odpočítame 30-% spoluúčasť, teda 30 % úrovne, aby sme boli skutočne ku každému seriózni a korektní. Tak nám zostáva na odškodnenie suma 5 miliónov eur," objasnil.
"Môže sa stať, že subjekt, ktorý má škodu 29 %, by bol vylúčený, a subjekt, ktorý má 32 % by dostal 32 % zaplatené. Preto sme si povedali, že aj u tých, ktorí majú viac ako 30-% škodu, odpočítame 30 % a vyriešime len zostávajúcu časť, napríklad 2 %. Kto mal 100-% škodu, tak tomu vyriešime 70 %. Takýmto spôsobom nám vychádza škoda, ktorú by sme mali odškodniť, na úrovni 5 miliónov eur," dodal Simon.
Na odškodnenie má rezort podľa Simona "vytvorený priestor, len potrebuje súhlas vlády, aby mohol peniaze previesť na patričný fond". Poľnohospodári budú môcť podávať žiadosti počas októbra. "V priebehu septembra - októbra pripravíme návrh na notifikáciu a pošleme ho do Bruselu. Začiatkom novembra by sme mohli mať notifikáciu z EÚ späť. Ak všetko pôjde bez väčších problémov, tak farmári by mohli začať prijímať peniaze z odškodnenia v druhej polovici novembra," spresnil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies