Farmári v EÚ nesúhlasia so znížením biopalív v nafte a benzínoch

NETKY.SK • 5 August 2013, 15:50 • 2 min
Farmári v EÚ nesúhlasia so znížením biopalív v nafte a benzínoch

BRUSEL - Farmári nesúhlasia so znižovaní podielu biopalív v benzínoch a v nafte. Europarlament by mal v jeseni rokovať o znížení podielu primiešavania biopalivovej zložky do motorových palív z 10 % na 5,5 % k roku 2020.

slovakia

left justify in out

“Znížením limitu sa ohrozuje nielen európsky biopalivový priemysel, ale aj dodávky krmiva pre zvieratá a niekoľko stotisíc pracovných miest,“ myslí si bruselská organizácia Copa Cogeca, ktorá zastrešuje európskych farmárov.

Momentálne je v platnosti smernica EÚ, podľa ktorej sa má do roku 2020 postupne zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov v palivách do výšky 10 %. Ide o konvenčné biopalivá prvej generácie vyrábané z energetických plodín, v našich pomeroch napríklad z kukurice, repky olejnej či obilnín. Návrh na zníženie stanoveného podielu biopalív na úroveň 5,5 % navrhuje výbor europarlamentu pre životné prostredie. “Predstavuje to približne terajšiu hodnotu podielu primiešavania,“ dodali farmári.

Farmári združení v organizácii Copa Cogeca nesúhlasia s tvrdeniami, že biopalivá zvyšujú cenu potravinárskych komodít a zaberajú pôdu potravinám. “Podľa našich prepočtov je v EÚ stále približne dva milióny hektárov nevyužívanej ornej pôdy. Objem pôdy, ktorá je využívaná na výrobu konvenčných biopalív sa rovná len dvom percentám poľnohospodárskej pôdy EÚ,“ zdôrazňujú farmári. Za zvyšovaním cien komodít vidia pohyby cien ropy, špekulácie na trhu, kurzové zmeny, extrémne zmeny poveternostných podmienok ako aj ad hoc reštrikcie v obchodnej politike.

Predseda Združenia pre výrobu a využitie biopalív Róbert Spišák víta podporu zo strany európskych farmárov. “Sme radi, že okrem kolegov z biopalivového sektoru sme našli porozumenie aj u farmárov. Aj oni si totiž uvedomujú veľké výhody, ktoré prináša pestovanie plodín na výrobu biopalív. Ich stanovisko jasne uvádza, že biopalivá prvej generácie vôbec nie sú hrozbou pre potravinársky priemysel a sú prínosom pre poľnohospodárstvo, pretože vytvárajú nové pracovné miesta,“ konštatoval Spišák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona