Farmári sa snažia vysporiadať s následkami sucha, počasie poznačilo aj krmoviny

NETKY.SK • 12 Október 2015, 10:22 • 2 min
Farmári sa snažia vysporiadať s následkami sucha, počasie poznačilo aj krmoviny

BRATISLAVA - Slovenskí poľnohospodári sa snažia vysporiadať s následkami tohtoročného sucha aj v prípade krmovín. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

"Viaceré regióny totiž už niekoľko týždňov hovoria o chýbajúcej viacnásobnej kosbe, pretože pre nedostatok vlahy a vysoké teploty počas leta sa porastom nepodarilo dostatočne narásť a vytvoriť požadovaný objem. V niektorých podnikoch na severe Slovenska ešte nevedia, či budú mať poľnohospodári dostatok krmovín pre zvieratá počas zimného obdobia," zdôraznila.

 

Niektorí sa podľa jej informácií preto rozhodli, že výpadok krmovín nahradia zosilážovaním kukurice pôvodne pestovanej na zrno, aby si tak zabezpečili krmivo pre dobytok. Nádej ešte vkladajú aj do toho, že nedostatok krmovín sa vykryje z produkčne silnejších regiónov.

Pripomenula zároveň, že suché letné počasie v tomto roku nahrávalo do kariet pestovateľom obilnín. "Tohtoročná žatva z hľadiska množstva totiž patrí medzi najlepšie za posledné desaťročie," podčiarkla hovorkyňa SPPK.

 

"Tá síce naplnila farmárom sýpky, ale na cenovom ohodnotení poľnohospodárov sa tento fakt neprejavil. Najmä kvalitná potravinárska pšenica a sladovnícky jačmeň nemajú primeranú cenu a záujem o tieto komodity. Aj preto v konečnom dôsledku speňažovanie tohtoročnej úrody negatívne poznačilo celkové výborné množstevné výsledky žatvy," upozornila. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík podľa Holeciovej ubezpečil, že poľnohospodári dopestovali v tomto roku dostatok kvalitného obilia na potravinárske účely. Zároveň verí, že sa farmárom nakoniec predsa len podarí vysporiadať sa s horšou úrodou krmovín a zvieratá budú mať cez zimu zabezpečenú 100-% výživu a krmivo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies