Farmári pred Veľkou nocou vyvezú 120.000 jahniat, o 25 % viac ako vlani

NETKY.SK • 4 Apríl 2011, 07:20 • 2 min
Farmári pred Veľkou nocou vyvezú 120.000 jahniat, o 25 % viac ako vlani

Farmári pred Veľkou nocou vyvezú 120.000 jahniat, o 25 % viac ako vlani

slovakia

left justify in out

img

Približne 120.000 kusov jahniat vyvezú pred Veľkou nocou slovenskí farmári na zahraničné trhy. Bude to takmer o štvrtinu viac ako vlani. TASR to povedal predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok.
      "Tento rok je priaznivejšia aj cena, keď napríklad za jahňatá s váhou od desať do 16 kilogramov dostanú chovatelia 2,5 eura," uviedol Nemčok pre TASR.
      Za jahňatá s váhou od 16 do 22 kilogramov je cena stanovená na 2,2 eura a za zvieratá do 25 kilogramov 2 eurá. Ceny sú tak asi o pätinu vyššie ako vlani.
      Slovenské jahňatá tak odberateľom z Talianska, Grécka a Turecka sčasti nahradia výpadok z Rumunska a Bulharska, zapríčinený slintačkou. "Naše jahňatá majú u odberateľov povesť ako jedny z najkvalitnejších," pripomenul predseda.
      Časť živých jahniat už odišla z krajina v uplynulých dňoch. Najviac kamiónov už porazených zvierat ale vyexpedujú na budúci týždeň. Najväčšími slovenskými exportérmi "veľkonočných" jahniat sú Agrokombinát Sabinov a Agrofarma Čevený Kameň.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies