Farmári postihnutí suchom z roku 2017 čakajú na kroky vlády

NETKY.SK • 17 December 2018, 11:48 • 2 min
Farmári postihnutí suchom z roku 2017 čakajú na kroky vlády

BRATISLAVA – Farmári, ktorí mali v roku 2017 pre extrémne sucho straty na úrode až do 70 %, pomoc od štátu zatiaľ nedostali napriek tomu, že vláda opakovane garantovala podporu. Protesty však zatiaľ organizovať nebudú, počkajú na kroky premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), informovala Agrárna komora Slovenska (AKS).

slovakia

left justify in out

Medzi okresy, ktoré v roku 2017 postihlo najvýraznejšie sucho patria podľa AKS Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Senica, Skalica, Hlohovec, Piešťany a Trnava. U stovky najviac postihnutých farmárov, ktorí dosahovali straty na úrovni 70 %, vypočítal ŠÚ SR stratu na úrovni 28 miliónov eur. Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa v sobotnom vysielaní verejnoprávnej televízie vyjadril, že je pripravený ako predseda vlády spolu s vládou vyjsť týmto poľnohospodárom v ústrety. Zároveň sa vyjadril, že bude apelovať na pani ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (SNS), aby predložila návrh v krátkej dobe. Ani farmári sa nechystajú v najbližšej dobe k organizoavní protestov, pretože veria že premiér slovo dodrží a pomoc sa k poľnohospodárom v krátkom čase dostane. 

 

 

"Farmári si zároveň uvedomujú, že akékoľvek protestné zhromaždenie by bolo počas vianočných sviatkov mimoriadne obťažujúce," vyjadrila sa predsedníčka AKS Helena Patasiová.

 

img

 

Podľa pôvodného návrhu uznesenia vlády mali dostať poľnohospodári vyplatenú pomoc práve do tohto víkendu (15. 12.). Výšku ich škody vyčíslil na pokyn Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Štatistický úrad (ŠÚ) SR ešte v júni na 34.225.947 eur. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) však v rámci medzirezortného pripomienkového konania namietal nedostatok prostriedkov vo vlastnom rezorte. Náhradný návrh, s ktorým prišlo ministerstvo pôdohospodárstva 7. 12. 2018 hovorí, že poškodeným poľnohospodárom by bola pomoc vyplatená z osobitného odvodu. Ten iba minulý týždeň schválila Národná rada (NR) SR, čo by znamenalo reálne vyplatenie pomoci poľnohospodárom najskôr koncom roka 2019, obávajú sa farmári.

Poľnohospodárom už podľa Patasiovej pomoc poslalo Nemecko, Česká republika, Maďarsko, ale aj Poľsko. Ako dodala, táto skupina nemôže dlho čakať.

 

"Ide o stovku podnikov, ktoré zamestnávajú 3000 ľudí, pokiaľ im vláda nebude vedieť v krátkej dobe pomôcť, niektorí budú musieť začať znižovať personálne stavy, iní predať alebo zatvoriť podniky," avizovala.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies