Farmári poškodení vlaňajším suchom by mali dostať finančnú pomoc

NETKY.SK • 2 Október 2018, 15:57 • 2 min
Farmári poškodení vlaňajším suchom by mali dostať finančnú pomoc

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania materiál, ktorým navrhuje vláde SR schváliť finančnú pomoc farmárom poškodených v minulom roku extrémnym suchom.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na mimoriadnu situáciu spôsobenú vlaňajším suchom, žiadame formou rozpočtového opatrenia zo zdrojov Ministerstva financií SR zabezpečiť sumu 34.225.947 eur, ktoré by pokryli výpadok na tržbách v rastlinnej výrobe tých poľnohospodárskych podnikov v Slovenskej republike v roku 2017, ktoré sucho postihlo znížením úrody o viac ako 30 %," spresnil agrorezort v materiáli "Zhodnotenie strát na produkcii poľnohospodárskych plodín vplyvom sucha v roku 2017".

 

Extrémne klimatické podmienky vlani podľa MPRV SR negatívne ovplyvnili hospodárenie minimálne 210 poľnohospodárskych subjektov s celkovým počtom zamestnancov 6578.

 

"Extrémne sucho a jeho následky spôsobili výpadok na úrode v Slovenskej republike vo výške 51.979.804 eur. Najväčšie výpadky na úrodách sa zaznamenali pri kukurici na zrno aj na siláž, ozimnej pšenici mäkkej aj tvrdej, repke olejnej, cukrovej repe, jačmeni jarnom, zemiakoch a slnečnici, ktoré sú nosnými plodinami najmä v západoslovenskom regióne. Vzhľadom na skutočnosť, že 44 poľnohospodárskych podnikov na elimináciu dosahov sucha v roku 2017 využilo závlahové systémy, s čím súviseli zvýšené náklady na zabezpečenie produkcie, odporúčame navýšenie percenta kompenzácie pre tieto podniky o 10 % oproti tým, ktoré závlahu nevyužili," dodal v materiáli agrorezort.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies