Farmári chcú meniť ústavu, dôvodom je chaos vo vlastníctve pôdy

NETKY.SK • 20 Október 2016, 14:08 • 2 min
Farmári chcú meniť ústavu, dôvodom je chaos vo vlastníctve pôdy

BRATISLAVA - Je potrebné zmeniť Ústavu SR, aby sa ochránila budúcnosť poľnohospodárstva, zhodli sa predstavitelia agrárnych organizácií počas konferencie Vidiek žije! Na podujatí diskutovali aj o prístupe k pôde a jej vlastníctve.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia poľnohospodárskych organizácií navrhujú novelizovať Ústavu SR. Chcú do nej začleniť tieto vety: "Vlastnícke právo k pôde je okrem výnimiek vyhradené občanom Slovenskej republiky. Nadobúdanie vlastníctva k pôde ustanoví zákon.“


Ako ďalej uviedli zástupcovia poľnohospodárov, podľa odhadov sa na Slovensku hospodári na 90 % pôdy, ktorá je prenajatá. Podľa nich však neexistuje takmer žiadna zákonná povinnosť uverejňovať formu užívacích vzťahov a dotácie na pôdu dostávajú nájomníci, nie vlastníci pôdy. Zástupcovia poľnohospodárov sa zhodli na tom, že je potrebné novelizovať nielen Ústavu SR, ale aj zákony, ktoré sa týkajú pôdy.
„Okrem toho, že nemáme prehľad o tom, kto kde hospodári, je u nás nadradené nájomné právo nad vlastníckym. Veľakrát sa dokonca stáva, že o lokálnych hospodároch nemajú informácie ani miestne samosprávy a časté sú aj prípady, že ani priami vlastníci nemajú informáciu o tom, kto na ich pôde hospodári,“ zhodnotila prezidentka Vidieckej platformy Lucia Gallová.


Predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku Bálint Pém uviedol, že mladí farmári pociťujú nedostatočný priestor pre svoje podnikateľské aktivity. Neprehľadná legislatíva podľa neho sťažuje prístup k pôde a je potrebné ju zmeniť. "Je tu absolútny liberalizmus na trhu s pôdou. Mladí ľudia pomaly odchádzajú a nebudú mať záujem ostávať na vidieku,“ podotkol Pém. Ako ďalej konštatovali predsedovia agrárnych organizácií, návrh novely ústavy je koncipovaný jasne a presne. V prípade, že by mala Európska komisia k návrhu výhrady, sú odhodlaní sa brániť. Komisia začala pre slovenský zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku v marci 2015 konanie vo veci porušenia predpisov.


O novele Ústavy SR budú zástupcovia poľnohospodárov rokovať s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielou Matečnou pri okrúhlom stole v pondelok 24. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies