Farmári budú môcť opäť predávať svoje výrobky na trhoch

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 10:50 • 2 min
Farmári budú môcť opäť predávať svoje výrobky na trhoch

BRATISLAVA - Farmári budú môcť opäť predávať svoje výrobky na trhoch. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorú parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Účinnosť nadobúda dňom vyhlásenia.

slovakia

left justify in out

Obmedzenie ambulantne predávať potraviny v obciach, kde sa nachádza maloobchodná predajňa, tak končí po niekoľkých dňoch. Obmedzenie presadil len nedávno v parlamente poslanec za stranu Smer-SD Andrej Kolesík. Zdôvodňoval to tým, že chcel zabezpečiť vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa. Obmedzenie však zabránilo plnému využitiu rôznych nových foriem ambulantného predaja, ako sú napríklad predaj z dvora, predaj z automatov alebo farmárske trhy.
      

"Návrhom sa zabezpečí možnosť predávať na tzv. farmárskych trhoch a prostredníctvom iných foriem ambulantného predaja využívaných predovšetkým malými domácimi chovateľmi, pestovateľmi a výrobcami poľnohospodárskych produktov," zdôvodnil novelu minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD).
      

Novela reaguje aj na vytýkané nedostatky zo strany Európskej komisie (EK) pri preberaní eurosmernice z roku 2005 o nekalých obchodných praktikách podnikateľov voči spotrebiteľom na vnútornom trhu. "EK uvádza, že podľa jej názoru ide v slovenskej legislatíve o duplicitnú úpravu vzťahov, na ktoré sa uplatňujú ustanovenia eurosmernice. Pretože ide o smernicu charakteru maximálnej harmonizácie, členské štáty nie sú oprávnené prijať alebo ponechať v platnosti odlišnú právnu úpravu," dodal vo vládnom materiáli rezort hospodárstva.
      

Opozičný poslanec Gabriel Csicsai (Most-Híd) v parlamente neuspel so svojím návrhom, aby mohli farmári na trhoch predávať aj ovce, kozy, kone či hovädzí dobytok, a to na základe súhlasného stanoviska príslušného orgánu veterinárnej správy. Súčasný zákon totiž zakazuje na trhových miestach predávať živé zvieratá, toto obmedzenie sa nevzťahuje len na predaj sladkovodných rýb, domácej vodnej hydiny, domácej hrabavej hydiny, domácich králikov, psov, mačiek či drobných hlodavcov na propagačné účely.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona