Farmaceutickej firme Pfizer uložili v Británii rekordnú pokutu

NETKY.SK • 7 December 2016, 13:46 • 2 min
Farmaceutickej firme Pfizer uložili v Británii rekordnú pokutu

LONDÝN - Britský protimonopolný úrad uložil americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer a distribučnej firme Flynn Pharma rekordnú pokutu 89,4 mil. britských libier (GBP) pre zvýšenie ceny lieku na epilepsiu o 2 600 percent.

slovakia

left justify in out

Pfizer a Flynn Pharma účtovali "prehnané a nespravodlivé ceny" za liek, ktorý v Británii užíva 48 tis. ľudí, uviedol v stredu britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA). Spoločnosti Pfizer úrad uložil pokutu 84,2 mil. GBP a firmu Flynn Pharma pokutoval sumou 5,2 mil. GBP. 


"Ide o najvyššiu pokutu zo strany CMA, ktorý tým vysiela jasný odkaz sektoru, že sme odhodlaní zasiahnuť proti takémuto správaniu sa a chrániť zákazníkov, vrátane Národnej zdravotnej služby (NHS), a daňových poplatníkov pred zneužívaním," uviedol vo vyhlásení Philip Marsden, ktorý viedol prešetrovanie. Úrad uviedol, že firmy Pfizer a Flynn Pharma zrušili oficiálnu obchodnú značku Epanutin, čiže názov firmy Pfizer pre kapsuly fenytoínu sodného, takže mohli zvýšiť cenu. 


Spoločnosť Pfizer rozhodnutie britského Úradu pre hospodársku súťaž a trhy odmietla a vyhlásila, že Epanutin bol stratový produkt, pričom dohoda s firmou Flynn Pharma pomohla zabezpečiť dodávky lieku pre pacientov. Firmy Pfizer a Flynn Pharma plánujú odvolanie. Farmaceutická spoločnosť uviedla, že zvýšená cena lieku je stále o 25 až 40 percent nižšia v porovnaní s cenou ekvivalentného lieku od iného dodávateľa pre britskú Národnú zdravotnú službu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona