Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
30. nov. 2021Ondrej
BratislavaBratislava 26°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
22.03.2018 16:00 Ekonomika
Farma Babindol vyprodukuje v levických skleníkoch ročne 1200 ton rajčín
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
22.03.2018 16:00 Ekonomika

Farma Babindol vyprodukuje v levických skleníkoch ročne 1200 ton rajčín



LEVICE – Približne 1200 ton cherry rajčín ročne vyprodukuje Farma Babindol vo svojich dvoch nových skleníkoch v Leviciach. Rajčiny sú určené pre slovenský trh, ktorý je najmä v zimných mesiacoch zásobený predovšetkým rajčinami z dovozu.


„Aj na našom trhu už vzrástol dopyt spotrebiteľov po lokálnych potravinách. Naše rajčiny necestujú cez pol sveta, nie je narušené ich dozrievanie, vieme dosiahnuť ich potrebnú kvalitu a chuť,“ skonštatoval prevádzkový riaditeľ farmy Jozef Porubský.

 

Farma Babindol začala s pestovaním rajčín v jednom skleníku s pestovateľskou plochou 2,2 hektára v Babindole pri Nitre v roku 2014. Vlani na jeseň pribudli ďalšie dva skleníky v Leviciach s pestovateľskou plochou 5,3 hektára. Ich výstavba si vyžiadala investíciu 15,3 milióna eur. V súčasnosti pracuje v levických skleníkoch 90 kmeňových zamestnancov. V Babindole sa pestujú dve odrody, v Leviciach celkovo osem odrôd.

 

„Skúšame aj rôzne nové odrody a ich vlastnosti. Je možné, že v budúcnosti ich bude menej. Zatiaľ fungujeme prvý rok, potrebujeme si levické skleníky povylepšovať podľa potreby, dotiahnuť celý projekt, určiť ideálnu odrodovú skladbu,“ povedal Porubský.

 

Sezóna pestovania rajčín sa začína na Farme Babindol v polovici augusta vysadením plánt. V jednom skleníku ich je 38.000, každá z nich meria pri vysadení 40 centimetrov. Rastliny sa pestujú hydroponickým spôsobom na kokosovom substráte. Približne o dva mesiace sa začína zber úrody, ktorý trvá do júla. V tom čase už rastlina dosahuje dĺžku zhruba 15 metrov. Od ukončenia zberu do založenia novej úrody je potrebné zlikvidovať staré rastliny, dezinfikovať a pripraviť skleník na ďalšiu sezónu.

 

Na pestovanie rajčín sú potrebné teplo a svetlo. Energie si pestovatelia vyrábajú sami. Chémiu nahrádza biologická ochrana proti škodcom, zabezpečuje ju dravá ploštica Macrolophus, ktorá je účinnou ochranou proti moliciam. Súčasťou skleníkov sú čmeliaky, ktoré žijú v desiatkach úľoch rozmiestnených v skleníku. Podieľajú sa na prirodzenom opeľovaní rastlín.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: TASR

Foto:  TASR



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok