Farma Babindol vyprodukuje v levických skleníkoch ročne 1200 ton rajčín

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 16:01 • 2 min
Farma Babindol vyprodukuje v levických skleníkoch ročne 1200 ton rajčín

LEVICE – Približne 1200 ton cherry rajčín ročne vyprodukuje Farma Babindol vo svojich dvoch nových skleníkoch v Leviciach. Rajčiny sú určené pre slovenský trh, ktorý je najmä v zimných mesiacoch zásobený predovšetkým rajčinami z dovozu.

slovakia

left justify in out

„Aj na našom trhu už vzrástol dopyt spotrebiteľov po lokálnych potravinách. Naše rajčiny necestujú cez pol sveta, nie je narušené ich dozrievanie, vieme dosiahnuť ich potrebnú kvalitu a chuť,“ skonštatoval prevádzkový riaditeľ farmy Jozef Porubský.

 

Farma Babindol začala s pestovaním rajčín v jednom skleníku s pestovateľskou plochou 2,2 hektára v Babindole pri Nitre v roku 2014. Vlani na jeseň pribudli ďalšie dva skleníky v Leviciach s pestovateľskou plochou 5,3 hektára. Ich výstavba si vyžiadala investíciu 15,3 milióna eur. V súčasnosti pracuje v levických skleníkoch 90 kmeňových zamestnancov. V Babindole sa pestujú dve odrody, v Leviciach celkovo osem odrôd.

 

„Skúšame aj rôzne nové odrody a ich vlastnosti. Je možné, že v budúcnosti ich bude menej. Zatiaľ fungujeme prvý rok, potrebujeme si levické skleníky povylepšovať podľa potreby, dotiahnuť celý projekt, určiť ideálnu odrodovú skladbu,“ povedal Porubský.

 

Sezóna pestovania rajčín sa začína na Farme Babindol v polovici augusta vysadením plánt. V jednom skleníku ich je 38.000, každá z nich meria pri vysadení 40 centimetrov. Rastliny sa pestujú hydroponickým spôsobom na kokosovom substráte. Približne o dva mesiace sa začína zber úrody, ktorý trvá do júla. V tom čase už rastlina dosahuje dĺžku zhruba 15 metrov. Od ukončenia zberu do založenia novej úrody je potrebné zlikvidovať staré rastliny, dezinfikovať a pripraviť skleník na ďalšiu sezónu.

 

Na pestovanie rajčín sú potrebné teplo a svetlo. Energie si pestovatelia vyrábajú sami. Chémiu nahrádza biologická ochrana proti škodcom, zabezpečuje ju dravá ploštica Macrolophus, ktorá je účinnou ochranou proti moliciam. Súčasťou skleníkov sú čmeliaky, ktoré žijú v desiatkach úľoch rozmiestnených v skleníku. Podieľajú sa na prirodzenom opeľovaní rastlín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies