Fariňas si prevziať Sacharovovu cenu s najväčšou pravdepodobnosťou nepríde

NETKY.SK • 14 December 2010, 08:00 • 2 min
Fariňas si prevziať Sacharovovu cenu s najväčšou pravdepodobnosťou nepríde

Fariňas si prevziať Sacharovovu cenu s najväčšou pravdepodobnosťou nepríde

slovakia

left justify in out

Kubánsky disident Guillermo Fariňas, ktorý si mal prevziať Sacharovovu cenu Európskehu parlamentu (EP) za slobodu prejavu, nedostal povolenie vycestovať zo svojej vlasti.
"Bohužiaľ, pán Fariňas nedostal povolenie prísť a osobne si prevziať cenu v stredu, napriek tomu, že som o to osobne v liste požiadal kubánskeho prezidenta Raúla Castra," oznámil dnes počas otvorenia plenárnej schôdze EP jeho predseda Jerzy Buzek, ktorý však ešte stále verí v zmenu názoru Havany.
Neochota pustiť Fariňasa, ktorý je známy svojimi protestnými hladovkami, môže ovplyvniť aj prípadnú ústretovosť politiky voči Kube, ktorú uprednostňuje najmä španielska diplomacia. Slovenská diplomacia nemá dôvod zjemňovať svoj postoj voči Kube, pokiaľ Havana nebude uvažovať nad opatreniami, ktoré zabezpečia jej obyvateľom dodržanie základných práv, povedal po zasadnutí Rady pre zahraničné záležitosti štátny tajomník MZV SR Milan Ježovica.
"Slovensko je demokratická krajina, ktorá vyznáva hodnoty ako sloboda prejavu, ochrana ľudskej dôstojnosti a života. Hovoríme to nahlas a jednoznačne aj partnerom v zahraničí. Chceli by sme, ako v tomto prípade kubánski občania, mohli slobodne cestovať a slobodne prejavovať svoj názor a nebudú za to trestaní dlhým väzením. Čakáme na obdobie, kedy nebudú potrebovať na vycestovanie osobitné povolenie od vlády. Myslíme si, že pokiaľ nedôjde k výraznému pokroku, keď sa nebude politika výraznejšie meniť s tendenciou dlhodobej udržateľnosti, nie je dôvod niečo na európskej pozícii meniť," zhrnul pretrvávajúci postoj Slovenska ku Kube Ježovica.
Kuba nepovolila prevziať si cenu v roku 2005 v Štrasburgu ani skupine manželiek disidentov Dames de Blanco (Ženy v bielom). Naopak, ďalší oponent režimu Oswaldo Payá si po ňu osobne mohol prísť v roku 2002, no jeho okolie bolo perzekvované po návrate domov.      

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies