Farebné eKolky nahradia biele s QR kódom

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 09:57 • 2 min
Farebné eKolky nahradia biele s QR kódom

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenská pošta začína uplatňovať modernejší spôsob úhrady súdnych a správnych poplatkov. Pôvodné, takzvané farebné kolky, nahrádzajú potvrdenia o zaplatení poplatkov vytlačené pri poštovej priehradke, ktoré už obsahujú QR kód a ich forma je podobná eKolkom vydávaným v samoobslužných kioskoch.

slovakia

left justify in out

„Naším dlhodobým cieľom je zjednotiť všetky potvrdenia o úhrade v rámci systému eKolok. Nová forma úhrady správneho a súdneho poplatku na Slovenskej pošte je spustená od 1.apríla a bude akceptovaná na všetkých úradoch, ktoré sú zapojené do systému eKolok. Potvrdenie bude vydané na konkrétnu sumu a ochranné prvky nominálneho eKolku nahradí jednoznačný identifikátor v podobe QR kódu vytlačený na potvrdení o úhrade,“ približuje generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik.


Počet vybraných pobočiek Slovenskej pošty, kde je možné uhradiť súdne a správne poplatky sa rozširuje na 311 a ich počet bude postupne narastať. Nový eKolok si môže poplatník kúpiť na akúkoľvek službu a môže ho použiť na akomkoľvek úrade alebo súde. Jeho platnosť je dva roky od dňa zakúpenia na pošte. Zoznam pôšt predávajúcich nové kolky je uverejnený na stránkach www.posta.sk alebo www.elektronickekolky.sk. Končiace nominálne eKolky možno použiť najneskôr do 30. apríla. Nevyužité kolky je možné vrátiť do dvoch rokov od zakúpenia. O vrátenie peňazí môže poplatník požiadať na ktorejkoľvek pobočke Slovenskej pošty, pričom si môže vybrať, či chce peniaze v hotovosti, na bankový účet alebo prostredníctvom poštového poukazu.


Slovenská pošta ako prevádzkovateľ systému eKolok eviduje viac ako 32 tisíc prístupov do tohto platobného systému na viac ako 670 lokalitách úradov a súdov vyberajúcich poplatky. Okrem tohto počtu sa dostávajú do kontaktu so systémom eKolok ďalšie státisíce poplatníkov zo Slovenskej republiky aj zo zahraničia. V rámci moderného platobného systému môžu občania v súčasnosti uhrádzať poplatky prostredníctvom samoobslužných platobných terminálov takzvaných kioskov, prostredníctvom mobilnej aplikácie eKolok a zakúpením potvrdenia s QR kódom na vybraných pobočkách Slovenskej pošty. Poplatok je možné uhradiť aj prostredníctvom platobného predpisu, ktorý poplatníkovi vystaví úradník v prípade, ak poplatník nevie identifikovať potrebné potvrdenie o úhrade. Platobný predpis je následne možné uhradiť na kiosku, cez mobilnú aplikáciu, poštovým poukazom na pobočke Slovenskej pošty, bankovým prevodom alebo priamo na úrade v softvérovej pokladni, ak ňou úrad disponuje. Poplatník si tak vyberie spôsob, ktorý mu najviac vyhovuje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona