Farage: Príklad Británie budú nasledovať aj ďalšie štáty EÚ

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 13:38 • 2 min
Farage: Príklad Británie budú nasledovať aj ďalšie štáty EÚ

LONDÝN - Líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage dnes vyhlásil, že Briti "teraz ponúkajú maják nádeje" zvyšku európskeho kontinentu po tom, čo minulý štvrtok v referende väčšinou hlasov odobrili odchod Británie z EÚ.

slovakia

left justify in out

V prejave na dnešnom zasadnutí Európskeho parlamentu Farage vysvetlil, že "jednoduchí ľudia" v britskom referende odmietli "veľkú politiku" v snahe získať späť svoju krajinu. Farage súčasne vyslovil predpoklad, že "Británia nebude posledným členským štátom, ktorý opúšťa Európsku úniu."

 

Po štvrtkovom hlasovaní v Británii, ktoré sa skončilo úspechom euroskeptikov, sa výzvy na vypísanie podobného referenda začali ozývať aj z Holandsku, Francúzska a Fínska. Farage sa dnes vyslovil za rýchle začatie rokovaní o podmienkach odchodu Británie z EÚ. Súčasne však trvá na tom, že "nijaká dohoda je pre Spojené kráľovstvo lepšia než aktuálna prehnitá, ktorú máme."

 

Časť kolegov-europoslancov dnes Faragea vypískala a vysmiala, keď vyzval EÚ, aby Británii ponúkla dobrú obchodnú dohodu. Upozorňoval pritom, že ak by sa tak nestalo, mohli by byť ohrozené pracovné miesta v nemeckom automobilovom priemysle. Farageovi svoje slová adresoval aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, keď vyjadril údiv nad tým, že britskí euroskeptickí členovia EP sú v sále. "Bojovali ste za odchod, britský národ hlasoval v prospech odchodu. Prečo ste (ešte) tu?" pýtal sa.

 

Juncker uznal, že vôľu britského národa treba rešpektovať, ale vyhlásil, že kampaň britských euroskeptikov bola v mnohých aspektoch vyfabrikovaná. Farage vo svojom vystúpení pripomenul, že pred 17 rokmi, keď sa stal europoslancom, vyhlásil, že chce viesť kampaň za odchod Británie z EÚ. "Všetci ste sa mi smiali. Teraz sa už nesmejete," poznamenal.

 

Vo svojom vystúpení vyzval na vyvážený a rozumný prístup k rokovaniam o nových vzťahoch medzi Britániou a EÚ. Poslancom povedal, že väčšina z nich "nikdy v živote neodviedla poriadnu robotu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies