Fanúšikovia sa dočkali: Hex vydáva po siedmich rokoch nový album

NETKY.SK • 6 November 2017, 11:22 • 2 min
Fanúšikovia sa dočkali: Hex vydáva po siedmich rokoch nový album

BRATISLAVA – Kultová skupina Hex predstavila nový album s názvom Tebe. Je koncipovaný v kombinácii s knihou, ktorá obsahuje poviedku na motívy piesní od Hexu.

slovakia

left justify in out

Na album čakali fanúšikovia sedem rokov. Vznikal vyše dva a pol roka a skladby sa finalizovali v špičkovom štúdiu Sono pri Prahe. V ňom nahrávali aj také hviezdy ako David Bowie, Living Color, Glen Hansard, Gipsy Kings či  Julian Lennon.

 

Album v tvare knihy obsahuje okrem autorských skladieb skupiny Hex aj poviedku od spisovateľa Pištu Vandala, v ktorej hrajú hlavnú úlohu pesničky kapely. Má elegantný dizajn a obsahuje aj fotografie od Braňa Šimončíka. Je na ňom 11 nových piesní. Začína inštrumentálkou Sonosféra, nasledujú Dievčatá, Nezaspím, Ľahký song, Raz príde deň, Poslednýkrát, Srdce, Tak aspoň chvíľu skús, Náš deň je noc, Tmou za tebou a Láska ťa vždy porazí. Všetky skladby má na konte zohraná autorská dvojica Peter „Ďuďo“ Dudák a Martin „Fefe“ Žúži.

 

„Názov albumu Tebe slúži ako slovná hračka, navodzuje pocit osobného adresovania albumu každému poslucháčovi,“ vysvetľuje textár Martin „Fefe“ Žúži. „Vyjadruje tiež obsahovú intimitu, ktorú som sa snažil dostať do textov. Vždy som nerád písal agitačné texty, mieriace na rôzne neduhy spoločnosti, politiky alebo konzumu. V textoch albumu Tebe som sa pokúsil o zdôraznenie významu partnerského vzťahu. V poslednej dobe je – a myslím, že to nie je len môj pocit – jeho význam marginalizovaný. Je dokonca zatracovaný aj mnohými autoritami a vytláčaný sociálnymi sieťami. Ale je to práve blízky vzťah medzi partnermi alebo akýmikoľvek spriaznenými dušami, ktorý je naozajstným hnacím motorom života. Vo dvojici sa jednoducho zvláda vždy všetko lepšie,“ sumarizuje Fefe.

 

„Hudba na albume je kaleidoskop toho, čo sme za sedem rokov od posledného radového albumu počúvali a tvorili. Čiže staršie nápady, aj úplné novinky,“ konštatuje autor hudby a spevák Peter „Ďuďo“ Dudák. „Spája ich to, že sme ich nahrali do finálnej podoby tento rok. S cieľom, aby zneli aktuálne. Jednoducho povedané – ako Hex v roku 2017. Vzhľadom na to, že súčasnosť je hudobne viac elektronická ako živá, zo začiatku som si myslel, že aj nahrávanie bude tomu zodpovedať. Ale nakoniec je to celkom gitarový album. V každej skladbe sú aj živé bicie, basa a vlastne všetko, čo sme používali aj doteraz,” približuje.

 

Basgitarista Tomáš „Yxo“ Dohňanský si pochvaľoval aj nahrávacie štúdio. „Je po všetkých stránkach fantastické, nahrávanie sme si užívali. Láska k štúdiu sa začala zoznámením s Milanom Cimfem, ktorý album nahrával a stal sa aj jeho koproducentom. Je to profesionál, ktorý našim piesňam dodal ďalší rozmer. Sadli sme si aj ako ľudia, čo je nesmierne dôležité,“ hovorí.

 

Skupina Hex, ktorá vznikla v roku 1989, je jednou z najúspešnejších slovenských kapiel. Štvoricu jej členov ešte dopĺňa bubeník Tibor „Tybyke“ Szabados.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies