Fanúšikovia Marseille s transparentom Všetci sme Parížania

NETKY.SK • 23 November 2015, 12:47 • 2 min
Fanúšikovia Marseille s transparentom Všetci sme Parížania

PARÍŽ - Vo francúzskom futbale sa stále trúchli za obeťami krvavého piatka trinásteho v parížskych uliciach. V nedeľňajších štyroch zápasoch najvyššej francúzskej súťaže nechýbali prejavy piety, solidarity či nádeje.

slovakia

left justify in out

V súboji St. Étienne - Marseille (0:2) si domáci hráči prekryli logo sponzora na dresoch vyobrazením Eiffelovej veže, celosvetového symbolu Paríža. Počas francúzskej hymny pred začiatkom zápasu sa neubránil dojatiu stredopoliar Marseille Lassana Diarra, ktorého bratranec bol jednou zo 130 obetí teroristických útokov. Slzy v očiach mal aj tréner Saint Étienne Christophe Galtier. Fanúšikovia Marseille pod skratkou ultras, ktorí sú tradičnými nezmieriteľnými rivalmi s Parížanmi fandiacimi St. Germain, zhotovili transparent s nápisom: "Nous sommes Paris", čiže "Všetci sme Parížania". Transparent umiestnili k nohám hráčov a podpísali sa na neho. Iný banner v hľadisku zasa hlásal tradičný odkaz mŕtvym dušiam. "Odpočívajte v pokoji!"

 

Všetky štyri nedeľné zápasy Ligue 1 sa začali minútou ticha. Pred výkopom súboja Caen - Angers (0:0) sa v stredovom okruhu objavilo dievčatko, ktoré zaspievalo francúzsku hymnu. "Nikdy som tak neprecítil minútu ticha ako práve teraz. Tá solidarita a spolupatričnosť navôkol, to sú veľkolepé pocity," vravel tréner Angers Stéphane Moulin. V korzickom derby Bastia privítala Ajaccio a prehrala 1:2. Po prečítaní odkazu "Ripusate in Pace", čiže "Odpočívajte v pokoji", vyleteli k nebu balóny vo francúzskej trikolóre a ozval sa minútový potlesk. "Mal som z toho zimomriavky," skonštatoval tréner Ajaccia Thierry Laurey.

 

Súboj v Bretónsku medzi Rennes a Bordeaux (2:2) sa začal tým, že v strede ihriska desiatky detí oblečených v modro-červeno-bielych farbách vytvorili obrovskú francúzsku vlajku a štadión sa potom ponoril do ticha. Pietna atmosféra sa v nedeľu preniesla aj do ďalekého Mexika. Pred zápasom Tigres - Cruz Azul (0:0) fanúšikovia domácich začali mávať žltými lístkami (farba Tigres) s vyobrazenou Eiffelovkou. Po minúte ticha z reproduktorov na štadióne zaznela skladba bývalej skvelej francúzskej šansoniérky Édith Piaf "La Vie en Rose“, čiže "Ružový život".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies