Fanúšikovia dali navždy zbohom rokenrolovej legende Chuck Berrymu

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 07:37 • 2 min
Fanúšikovia dali navždy zbohom rokenrolovej legende Chuck Berrymu

ST. LOUIS - Fanúšikovia a rodinní príslušníci sa v nedeľu navždy rozlúčili s americkým hudobníkom Chuckom Berrym, jedným z "otcov" rokenrolu, ktorý zomrel v marci vo veku 90 rokov.

slovakia

left justify in out

 Obrad sa konal v jeho rodnom meste St. Louis, štát Missouri, v klube The Pageant, kde Berry často hrával. Trúchliacim bolo umožnené zhliadnuť zosnulého, ktorý ležal v otvorenej rakve i so svojou obľúbenou červenou elektrickou gitarou značky Gibson. Medzi tými, ktorí vystúpili so smútočným prejavom, bol člen rockovej skupiny Kiss Gene Simmons či syn Leonarda Chessa, zakladateľa nahrávacej spoločnosti Chess Records.

 

Sústrastné listy pozostalým zaslali Paul McCartney, Little Richard alebo bývalý prezident USA Bill Clinton, na ktorého oboch inauguráciách Berry vystupoval. Členovia skupiny The Rolling Stones poslali kyticu v tvare gitary. "Každý, kto hrá rokenrol, bol ním inšpirovaný," vyhlásil po obrade multiinštrumentalista Paul Shaffer.

 

Berry, ktorý bol prvou osobnosťou uvedenou v roku 1986 do Rokenrolovej siene slávy, ovplyvnil svojou tvorbou a štýlom hry na gitaru celé generácie hudobníkov, pričom prostredníctvom svojej hudby pomohol zotierať i rasové bariéry medzi ľuďmi. Jeho skladby prevzalo množstvo žánrovo rozmanitých skupín, od The Beatles po AC/DC.

 

Medzi jeho najznámejšie hity patria "Maybellene", "Johnny B. Goode", "Sweet Little Sixteen", "Roll Over Beethoven", "Rock and Roll Music", "Too Much Monkey Business" či "Little Queenie". Vydanie Berryho posledného štúdiového albumu s názvom "Chuck" - prvého od roku 1979 - je naplánované na jún tohto roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona