Fanúšikovia Karla Kryla sa dočkali DVD výberu z jeho koncertov

NETKY.SK • 28 September 2011, 22:07 • 2 min
Fanúšikovia Karla Kryla sa dočkali DVD výberu z jeho koncertov

Fanúšikovia Karla Kryla sa dočkali DVD výberu z jeho koncertov

slovakia

left justify in out

img

Koncertné verzie viac ako dvoch desiatok songov predčasne zosnulej pesničkárskej legendy Karla Kryla nájdu jeho fanúšikovia na DVD nosiči s názvom Koncerty 1989/1990. Obsah titulu tvoria dobové záznamy Československej televízie z niekoľkých vystúpení obľúbeného a po dve desaťročia zakázaného pesničkára v ponovembrovom období 1989.
Výnimkou sú úvodné piesne, Marat vo vani a Morituri te salutant, ktorých záznamy majú o dve desaťročia viac. Kryl ich nakrútil v roku 1969 do programu Jizvy, jiskry, jistoty a predstavujú podľa sprievodného slova znalcov Jana Šulca a Vojtěcha Klimta jediné profesionálne záznamy speváka z tohto obdobia. Vyplýva to z informácií spravodajského servera iDNES.cz.
Koncert venovaný všetkým ohrozeným druhom za mrežami a predovšetkým Koncert pre všetkých slušných ľudí, na ktorých vystúpil po nežnej revolúcii navrátilec z exilu Karel Kryl, patrili medzi zásadné kultúrne okamihy Nežnej revolúcie. Zazneli na nich songy ako napríklad Dopisy, Vánoční, ale aj Zkouška dospělosti, Rakovina a ďalšie.
Všetky ostávajúce nahrávky z nového DVD nosiča vznikli už v roku 1990. Ide o tri piesne pre Televízny klub mladých, fragmenty z pesničkárovho koncertu v Ostrave a jeho vystúpenia pre študentov.
Bonusom na DVD je hodinový dokument kameramana a režiséra v jednej osobe Františka Speváka s názvom Karel Kryl – filmový portrét, ktorý zachytáva porevolučnú ikonu nielen v nahrávacom štúdiu a na koncertných scénach, ale aj pri práci v rozhlasovej stanici Slobodná Európa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies