Fanúšikovia a kolegovia sa rozlúčili s tragicky zosnulými českými hokejistami

NETKY.SK • 12 September 2011, 15:14 • 2 min
Fanúšikovia a kolegovia sa rozlúčili s tragicky zosnulými českými hokejistami

Fanúšikovia a kolegovia sa rozlúčili s tragicky zosnulými českými hokejistami

slovakia

left justify in out

img

Staromestské námestie v Prahe, miesto osláv najväčších úspechov českého hokeja uplynulých 15 rokov, sa dnes popoludní stalo dejiskom poslednej rozlúčky s tromi českými majstrami sveta z Viedne 2005 (Josef Vašíček) a z Kolína nad Rýnom 2010 (Jan Marek, Karel Rachůnek), ktorí tragicky zahynuli pri stredajšom leteckom nešťastí v ruskom meste Jaroslavľ.
      Televízny moderátor Robert Záruba všetkým prítomným už v úvode pietnej slávnosti  po stíchnutí zvonov a minúte ticha pripomenul, že sa na pamätnom mieste zišli, aby si dnes výnimočne bez skandovania a potlesku uctili pamiatku tragicky zosnulých.
      Populárna televízna osobnosť sa potom podelila s fanúšikmi o osobné spomienky na trojicu vynikajúcich športovcov a ľudí, ktorí už nikdy nepotešia pozemských fanúšikov. Súčasne pripomenul, že dresy s ich číslami 4, 15 a 63 už v českej hokejovej reprezentácii nikdy nikto neoblečie.
      Po Robertovi Zárubovi sa k prítomným prihovoril prezident českého hokejového zväzu Tomáš Král. Zdôraznil, že je ťažké nájsť slová na reakciu na stredajšiu tragédiu.
      "Dovoľte mi, aby som chlapcom poďakoval za to, akí skvelí a nenahraditeľní hráči, ľudia i kamaráti boli," citoval jeho slová spravodajský server iDNES.cz. Tomáš Král vyjadril zároveň úprimnú sústrasť pozostalým.
      Potom vystúpil arcibiskup pražský Dominik Duka, ktorý konštatoval, že prišiel, aby zvestoval nádej. "Zverujem Rachůnka, Marka a Vašíčka do Božích rúk," povedal duchovný s ktorým sa modlili aj prítomní veriaci.
      Od vystavenia rakiev s telesnými pozostatkami hokejistov sa po kritike verejnosti napokon upustilo.
      Krátko pred 15.30 h sa rozozvučali na počesť obetí tragédie zvony Týnskeho chrámu. Práve v jeho priestoroch sa o 16.00 h začala zádušná omša, ktorú celebroval Tomáš Holub.
      Na pietnej 30-minútovej slávnosti sa zúčastnili tisícky fanúšikov. Medzi smútočnými hosťami bol celý rad osobností českého hokeja svetového kalibru vrátane Jaromíra Jágra, Dominika Haška, Martina Ručinského, Patrika Eliáša, Martina Straku, Františka Černíka a ďalších. Nechýbali ani súčasný či bývalý tréner českej hokejovej reprezentácie Alois Hadamczik a Vladimir Růžička.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies