Fantastický výkon našich lyžiarov! Od zlata nás delilo iba niekoľko stotín sekundy

NETKY.SK • 14 Február 2017, 14:01 • 2 min
Fantastický výkon našich lyžiarov! Od zlata nás delilo iba niekoľko stotín sekundy

ST. MORITZ - Slovenskí reprezentanti senzačne vybojovali striebornú medailu v utorkovej tímovej súťaži na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi. Slováci v zložení Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Andreas Žampa a Matej Falat zo štyroch súperov našli premožiteľov až vo finále, keď ich Francúzi zdolali pri vyrovnanom skóre 2:2 iba o 8 stotín sekundy v redukovanom súčte najlepších jázd rýchlejších mužov a žien.

slovakia

left justify in out

Striebro zo St. Moritzu je prvou zjazdárskou medailou pre Slovensko na MS nielen v modernej histórii samostatnosti, ale aj v súčte všetkých šampionátov, keď boli slovenskí lyžiari ešte súčasťou Československa. O bronz si to rozdali Švédi a Švajčiari a severania na smútok domácich fanúšikov zvíťazili 3:1.

"Každý šiel do toho s veľkými ambíciami, ale toto je medaila, s ktorou sa vopred nerátalo. Je to takpovediac nadplán, veľmi sa z toho teším. Dievčatá podali skvelé výkony zodpovedajúce tomu, že patria do slalomovej špičky, chlapci im zdatne sekundovali. Všetkým veľmi pomohlo úvodné víťazstvo nad silnými Nemcami. Pracovali sme naozaj ako tím. Bolo vidieť úprimnú radosť na tvárach našich pretekárov po každej víťaznej jazde a postupe. Táto medaila je veľké povzbudenie do ďalších pretekov na majstrovstvách sveta," uviedol Michal Rajčan, šéf Úseku alpských disciplín SLA.

 

img


Predtým v semifinále Slováci zdolali domácich Švajčiarov pri výsledku 2:2 lepším súčtom časov. Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová svoje jazdy vyhrali, mužskí zástupcovia Andreas Žampa a Matej Falat síce neuspeli, ale zabojovali natoľko, že v súčte výkonov všetkých aktérov to stačilo na finále.

Slovenskí reprezentanti v atraktívnom vyraďovacom systéme paralelných slalomových jázd najprv v osemfinále zdolali Nemcov 3:1, keď svoje jazdy vyhrali Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová a prekvapujúco aj Matej Falat, ktorý zdolal favorizovaného Felixa Neureuthera. Iba Andreas Žampa nestačil na Stefana Luitza, víťaza nedávnych pretekov Svetového pohára v paralelnom slalome v Štokholme. Vo štvrťfinále si Slováci rovnako jednoznačne poradili s Talianmi 3:1, keď opäť neuspel iba Andreas Žampa. Skvelým spôsobom sa okrem osvedčeného ženského dua Velez-Zuzulová - Vlhová ukazuje Matej Falat, bronzový medailista z alpskej kombinácie z nedávnej Svetovej zimnej univerziády v Almaty. V slovenskom tíme napokon podľa predpokladov chýbal Adam Žampa, ktorého nepustila na trať boľavá päta, následok pádu zo superobrovského slalomu spred necelého týždňa.

 

img


Pretekári  absolvovali v každom z vyraďovacích kôl rytmicky postavenú trať s 24 bránkami a jedným umelým skokom, ktorý nasledoval po ôsmich bránkach. Na krátkej trati je veľmi dôležitý štart a potom nájdenie správneho rytmu po zvládnutí skoku. Špecifická disciplína je akýmsi spojením slalomovej a obrákovej jazdy, v ktorej pretekári využívajú atribúty oboch týchto technických disciplín. V paralelných slalomových jazdách súťažia štyria zástupcovia z každej krajiny, po dvoch ženách a mužoch. Vo vyraďovacom systéme od osemfinále po finále víťazí vždy tím s vyšším počtom rýchlejších jázd. V prípade konečného výsledku 2:2 rozhodne o víťazovi redukovaný súčet najlepších jázd rýchlejších mužov a žien.

Tímová súťaž je v programe majstrovstiev sveta od roku 2005, tituly z ostatných dvoch šampionátov v Schladmingu 2013 a Beaver Creeku 2015 obhajujú Rakúšania. Zástupcovia alpskej veľmoci číslo 1 brali zlato aj pri premiére v roku 2005 v Bormiu.

Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní - St. Moritz (Švaj.) - utorok - výsledky:

Finále:
SLOVENSKO - Francúzsko 2:2 - víťazstvo Francúzska lepším súčtom časov o 8 stotín sekundy
Petra Vlhová - Tessa Worleyová +0,22
Andreas Žampa - Alexis Pinturault +0,28
Veronika Velez-Zuzulová - Adeline Baudová-Mugnierová +0,20
Matej Falat - Mathieu Faivre +0,04

 

O 3. miesto:

Švédsko - Švajčiarsko 3:1
Frida Hansdotterová  - Wendy Holdenerová +0,06
Mattias Hargin - Luca Ärni +0,33
Maria Pietiläová-Holmnerová - Camille Rastová +0,21
Andre Myhrer - Reto Schmidiger -0,05

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies