Fantastický úspech našich lyžiarok: Vlhová vyhrala slalom, Zuzulová 6.

NETKY.SK • 14 December 2015, 10:32 • 2 min
Fantastický úspech našich lyžiarok: Vlhová vyhrala slalom, Zuzulová 6.

AARE - Fantastický úspech prvým víťazstvom kariéry dosiahla Petra Vlhová v nedeľňajšom slalome Svetového pohára vo švédskom Aare. Iba 20-ročná slovenská lyžiarka sa so štartovým číslom 19 katapultovala v 1. kole na čelo súťaže s náskokom 28 stotín na Nórku Ninu Loesethovú a v druhom kole svoj náskok na konkurenciu zvýšila na 59 stotín.

slovakia

left justify in out

Druhé miesto obsadila Švédka Frida Hansdotterová a tretia bola Loesethová (+0,65 s). Veronika Velez-Zuzulová skončila na 6. mieste (+1,30) a s číslom 56 štartujúca Barbara Kantorová sa v 1. kole 44. časom (+5,21 s) neprebojovala do druhej časti súťaže.

 

Vlhová pred dvoma týždňami zabodovala prvýkrát v najlepšej desiatke SP. V americkom Aspene obsadila 7. miesto a získala 36 bodov. Teraz sto a v poradí disciplíny sa vyšvihla na 3. priečku, jej 160 bodov zároveň znamená aj desiate miesto v celom seriáli. Velez-Zuzulová je na 5. pozícii so 120 bodmi. Vlhová V SP bodovala po siedmy raz a opäť si polepšila pozíciu v štartovej listine SP, posunula sa z 23. priečky na 15., pričom na začiatku sezóny bola na 35. pozícii. Znamená to, že pred najbližším slalomom medzi sviatkami v rakúskom Lienzi ju budú žrebovať v skupine 8-15, takže za šťastných okolností by mohla štartovať aj s výhodným číslom 8. Zuzulová bude naďalej súčasťou žrebu 1-7.

 

Talentovaná Slovenka mala už minule senzačné prvé kolo, vtedy to stačilo na 4. miesto. V Aare na dynamickej a pomerne jednoducho postavenej trati predviedla najagresívnejšiu jazdu, v každom nájazde okolo tyčí hľadala priamu líniu. Podobným spôsobom odštartovala aj Veronika Velez-Zuzulová, ale hoci nespravila žiadnu výraznú chybu, najmä v spodnej časti jej trochu chýbal esprit. Za Vlhovou na 7. mieste zaostala 88 stotín.

 

Z jazdy Petry Vlhovej boli "namäkko" aj exhibičné reportérky Eurosportu, bývalá chorvátska slalomárka Ana Jelušičová i slovinská superstar univerzálneho zjazdárstva, Slovinka Tina Mazeová. Tá si po náročných sezónach dala rok voľno a ako redaktorka videla výkon slovenskej kométy takto: "Petra naozaj prekvapila, toto od nej nikto nečakal. Ale tieto mladé pretekárky na čele s Mikaelou Shiffrinovou nemajú ničím zaťaženú myseľ a idú akoby bez tlaku. Aj Petra to zobrala riadne od podlahy."

 

V druhom kole najprv rozbila pretekársky bank Velez-Zuzulová. Išla isto, úžasnou prácou nôh eliminovala potrebu prílišného pohybu ramien, ale v strednej časti trochu ubrala na dravosti. Dostala sa do takmer sekundového vedenia, ale hneď ďalšia pretekárka ju predstihla. Z ôsmeho miesto po prvej časti to bolo napokon šieste, čo je jej 51. umiestnenie v prvej desiatke.

 

Ako posledná sa na štart celých pretekov postavila Vlhová a opäť excelovala. V hornej časti síce niektoré oblúky "podržala" a stratila oproti Hansdotterovej polovicu náskoku, ale v trochu viac zatvorenom spáde do cieľa našla ideálny rytmus a vzhľadom na ostatné odstupy i všetky okolnosti v Aare triumfovala suverénne. "Svah nebol príliš zložitý a ťažký a to mi v podstate vyhovovalo. Takže som ani necítila, že by som mala v jazdách nejaké veľké rezervy. Najmä to prvé kolo som išla veľmi dobre a naplno. No keď som došla do cieľa, neverila som vlastným očiam, že som prvá. V druhom kole som už bola trochu nervózna, ale opäť som išla do toho naplno, neoplatí sa ísť na istotu," referovala TASR Vlhová.

 

Súťaž neabsolvovala slalomárska suverénka uplynulých sezón a dvojnásobná víťazka zimy Mikaela Shiffrinová. Fenomenálna Američanka si v sobotňajšom rannom rozjazdení pred obrovským slalomom zranila koleno a práve v nedeľu odlietala domov. "Mám poškodený väz a narazenú kosť. Dúfam, že sa neobjaví ďalší problém, o celkovej diagnóze budem vedieť viac po vyšetrení mojím lekárom," referovala na sociálnej sieti lyžiarka, ktorá je v hustých bránkach úradujúcou šampiónkou na všetkých troch elitných frontoch - na MS, ZOH i v SP.

 

Výsledky slalomu SP v Aare:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:44,26 min., 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,59, 3. Nina Loesethová (Nór.) +0,65, 4. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +1,06, 5. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,22, 6. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +1,30, 7. Šárka Strachová (ČR) +1,38, 8. Emelie Wikströmová (Švéd.) +2,26, 9. Nastasia Noensová (Fr.) +2,31, 10. Maria Pietilä-Holmnerová (Švéd.) +2,47, ... Barbara KANTOROVÁ (SR) - nepostúpila do 2. kola

 

Celkové poradie SP (po 9 zo 41 súťaží):

1. Lindsey Vonnová (USA) 400 b., 2. Hansdotterová 315, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) 296, 4. Lara Gutová (Švaj.) 278, 5. Federica Brignoneová (Tal.) 220, 6. Eva-Maria Bremová (Rak.) 217, ... 10. VLHOVÁ 160, 17. VELEZ-ZUZULOVÁ (obe SR) 120

 

Priebežné poradie v slalome (po 3 z 10 súťaží):

1. Hansdotterová 220, 2. Shiffrinová 200, 3. VLHOVÁ 160, 4. Strachová 146, 5. VELEZ-ZUZULOVÁ 120, 6. Loesethová 106




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies